Varsler politisk streik mot regjeringen

Fagforbundet Industri Energi har sendt ut forhåndsvarsel om politisk streik 28. januar.

FÅR KRITIKK: Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) har hisset opp fagbevegelsen med sine forslag om midlertidige ansettelser. – Hvis Regjeringens forslag vedtas kan mer enn hver fjerde arbeidstager bli midlertidig ansatt, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

Torstein Bøe
Publisert:,

Bakgrunnen for streiken er Regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven, hvor arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) foreslår å åpne opp for at det skal bli enklere for arbeidsgivere å ha midlertidige ansettelser.

Streiken starter klokken 14.00, og vil vare i to timer.

– Hvis Regjeringens forslag vedtas kan mer enn hver fjerde arbeidstager bli midlertidig ansatt. Det er et fullt frislipp som vi må reagere på, sier LO-leder Gerd Kristiansen i en pressemelding sendt ut fredag formiddag.

Belastning

Samtlige av Industri Energis medlemmer tas ut i streik. Det utgjør rundt 60.000 arbeidere.

– Vi har medlemmer innenfor en bransje hvor innleie av arbeidskraft er et utstrakt fenomen. I dagens lovverk er dette begrepet parallelt med midlertidighet. Det å gå i løsere tilknytning til arbeidslivet er det mange av våre medlemmer som kjenner på kroppen. Å gå på innleiekontrakter i flere måneder er en stor belastning, sier forbundssekretær Christopher Birknes i Industri Energi til E24.

Han forteller at fagforbundet er i dialog med arbeidsgivere om hvordan streiken skal gjennomføres på den enkelte arbeidsplass.

– Siktemålet med forhåndsvarselet er å gi berørte parter tid og anledning til å innrette seg slik at ikke streiken griper inn i virksomhetenes ordinære drift i større grad enn nødvendig, forklarer forbundssekretæren.

Politisk

Birknes understreker sterkt følgende:

– Det er viktig å påpeke at dette ikke er en streik mot arbeidsgiverne, men en politisk aksjon. Det er 17 år siden siste gang man hadde en felles politisk streik i Norge. Denne gang går 1,5 millioner fagorganiserte ut fra LO, YS og Unio, sier han.

– Det blir felles markeringer i de store byene i Norge. Disse blir arrangert og koordinert av LOs distriktskontorer.

Før jul hadde Parat en lignende markering, hvor bakkeansatte på flere norske flyplasser la ned arbeidet i en time, i protest mot regjeringens planer.

Som E24 skrev i desember ønsket LO ikke å være med der, fordi de antydet sin egen markering på nyåret. Det er den som nå kommer.