Ferske søkertall: Kraftig fall for oljefagene

Oljekrisen treffer også universitetene og høyskolene. Det er en kraftig nedgang i antall søkere til petroleumsfagene, men real- og teknologifag generelt er i vekst.

FÆRRE SØKERE: Det er fall i antall søkere til petroleumsrelaterte fag, viser fersk statistikk. Illustrasjonsbildet er fra Sleipner-plattformen i Nordsjøen.

Marit Hommedal/
Publisert:,

Selv om realfagsøkere generelt har steget med omtrent tolv prosent, så er petroleumsfagene blant fagene som har opplevd størst nedgang.

Det viser søkertallene fra Samordna opptak, som ble offentliggjort fredag.

Ved Universitetet i Stavanger er antallet som har ingeniørfag petroleumsteknologi som førstevalg ned 57,36 prosent.

I Kristiansund er antallet med petroleumslogistikk som førstevalg ned 54 prosent mens på NTNU i Trondheim er søkingen til petroleumsfag ned hele 73,54 prosent.

I Bergen er antallet som har petroleums- og prosessteknologi som førstevalg ned med 70,83 prosent.

Les også

Googles HR-sjef: Her er svar på CV-spørsmålene du (kanskje) lurer på

Ikke uventet

POSITIV: Thina Hagen i Norsk olje og gass.

– Det var ikke uventet, men det er fortsatt god oversøkning, sier Thina Hagen om oljestudienes nedgang.

Hun er informasjonssjef for arbeidsliv og kompetanse i bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass.

– Vi er veldig fornøyde med at real- og teknologifag fortsetter å stige, sier hun til E24.

Hagen mener det er viktig å poengtere at veksten i real- og teknologifag er fortsatt meget positiv for norsk industri, også for oljebransjen.

Ser man på totaltallene til Samordna opptak viser de at antall søkere til realfagene er opp 12,23 prosent – fra 11.432 søkere i 2014 til 12.830 søkere med førstevalg i år.

Når det gjelder antall tilbud er realfagene opp 12,07 prosent.

(Artikkelen fortsetter under grafikken)

NEDGANG: Grafikken viser petroleumsutdanning og lærestedt. Grønn søyle er de som søkte på utdanningen som førstevalg i år, den blå til høyre viser antall førstevalg-søkere på samme utdanning i fjor.

Realfag er fortsatt viktig

Heller ikke for foreningen Tekna Student, som samler ingeniørstudenter, var tallene overraskende.

STUDENTLEDER: Eirik Kommedal

Leder Eirik Kommedal mener det synd at søkertallene ved petroleumsfagene har sunket så mye.

– Det er naturlig at studentene ser bort fra de fagene, ettersom det er nedgangstider og at medias dekning av oljebransjen har vært ekstra dramatisk i det siste, sier Kommedal til E24.

Mye kan skje på fem år, flere av dem som ble ferdig i år startet studiene når oljebransjen var i blomst, og nå er ikke jobbmulighetene like gode.

Les også

Sommerjobben ga Roar (25) fast stilling

– Flere som fortsatt ønsker å jobbe i oljebransjen som ikke får seg jobb, tar opp ekstrafag i mellomtiden i håp om bedre tider frem over, forklarer Kommendal.

FORNØYD: Instituttleder ved NTNU, Egil Tjåland.

Arne Asphjell/NTNU Info

Videre poengterer han:

– Nå som vi er så heldig å ha en økning i antall unge som ønsker å studere teknologi og realfag, må universitetene og høyskolene sørge for å tilby studieplass til flere av de kvalifisert søkerne. Men det er viktig at opphetningen av studieplasser ikke går på bekostning av kvaliteten på studiet.

Veldig fornøyd

Ved NTNU har interessen blant søkerne sunket med over 70 prosent på petroleumsfagene, men instituttleder ved Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk, Egil Tjåland, er i utgangspunktet ikke skuffet.

– Det var som ventet, men vi har fått inn gode søkere og fylt opp studieplassene. Vi har fått inn gode studenter med høyt nivå, sier Tjåland til E24.

SMILER: Christian Scheen jubler over søkertallene.

Skanska Norge

Studiestedene ønsker mange søkere og de beste hodene i landet, samtidig må man se det positive fra studentenes side mener Tjåland:

– Det har gitt søkerne høyere sannsynlighet for å komme inn på studiet, så fra studentenes side er jo dette positivt. Så får vi håpe på mer positive tall i fremtiden.

Les også

Studenter vil ikke jobbe i det offentlige

Jubler over tallene

REKTOR: Frøystein Gjesdal ved Norges Handelshøyskole

NHH

– Disse tallene er veldig interessante. Det at studentene nå griper mulighetene utenfor oljenæringen lover godt for Norge etter oljen, sier en strålende fornøyd Christian Scheen, rekrutteringsansvarlig i Skanska Norge til E24.

– Det er absolutt et marked for miljøriktig bygging og særlig innen samferdselssektoren hvor Norge skal bygge svært mye de nærmeste årene.

Scheen legger til:

– Nå er det viktigere enn noen gang at det blir samsvar mellom det studentene vil lære, det de lærer på skolen og det næringslivet har behov for de neste årene.

Han utdyper videre at flere nyutdannede i jobb hos de har savnet et større fokus på bygg- og anleggsbransjen.

Scheen legger ikke skjul på at anleggsbransjen har hatt sine utfordringer, og at det er nå godt å se at bransjen blir mer populær blant studenter.

Les også

Rådyrt å jobbe for mye i sommer for studenter

Høye søkertall

Det er tøffest konkurranse på ny om plassene på medisinstudiene på tvers av landet. Det mest søkte studieprogrammet er imidlertid Norges Handelshøyskoles bachelorstudie i økonomi og administrasjon.

Rektor Frøystein Gjesdal sier i en kommentar til internavisen Paraplyen:

– Med nesten fem førsteprioritetssøkere for hver studieplass er NHH også i år garantert et bachelorkull med topp studenter. De nye studentene vil møte et studium som er vesentlig forbedret. Jeg har tro på at vi sammen skal skape en utdanning på høyeste internasjonale nivå.

Denne tabellen viser at realfagene gjør det bra i 2015:

Les også

Råder unge til å skaffe seg mentor