Avlyser møtet mellom Norwegian og pilotene

Norwegian sier pilotene ikke vil stille.

MØTES IKKE: Pilotene har avlyst et møte med Norwegian-ledelsen, på grunn av formaliteter.

Jon Olav Nesvold
Publisert:,

Lavprisselskapet skulle etter planen møte de streikende pilotene mandag ettermiddag.

Norwegians informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen opplyser nå at møtet mellom Norwegian-ledelsen og pilotenes fagforening, Norwegian Pilot Union (NPU), er avlyst.

– Vi fikk nettopp vite at NPU ikke vil stille, sier Sandaker-Nielsen til E24.

Han forteller at de ikke har sett noen forklaring fra pilotene på hvorfor de ikke vil stille. Dette ville i så fall vært den første kontakten mellom partene siden streiken startet i helgen.

Fra Norwegians side understreker man at døren fortsatt er åpen for videre dialog hvis pilotene skulle forandre mening:

– Døren hos Norwegian-ledelsen er åpen, og det har vi sagt hele tiden. Det er i alles interesse at man kommer frem til en løsning så raskt som mulig, sier Sandaker-Nielsen i Norwegian.

Les også

Tolv Norwegian-fly innstilt mandag

Formaliteter

Leder Halvor Vatnar i NPU er sparsom med kommentarer om hvorfor møtet ikke finner sted som planlagt.

Leder i NPU Halvor Vatnar bekrefter at Norwegian-ledelsen har innkalt til drøftelsesmøte mandag, men at selskapet ikke har villet si hva agendaen for et slikt møte skal være.

– Selskapet har ikke invitert oss til nye forhandlinger. Får vi en slik invitasjon møter vi når som helst og hvor som helst, sier Vatnar.

Vatnar sier at et drøftelsesmøte er noe annet enn et forhandlingsmøte, og således ikke en del av forhandlingene mellom de streikende og selskapet.

– Et drøftelsesmøte benyttes som oftest ved oppsigelser og avskjed. Ønsker selskapet et slikt møte vil vi stille opp, men da ønsker vi å bli informert om innholdet i møtet på forhånd. Når det gjelder konflikten vil denne kunne bli løst gjennom nye forhandlingsmøter, forutsatt at partene er villig til å diskutere realitetene i en tariffavtale mellom partene, sier Vatnar.

Han opplyser videre at det aktuelle møtet var et «drøftelsesmøte»,

Lørdag ble 70 Norwegian-piloter tatt ut i strek, og ytterligere 650 piloter vil bli tatt ut streik onsdag, hvis partene ikke kommer til enighet. Bakteppet er den skarpe konflikten mellom flyselskapet og de pilotene som er organisert gjennom Parat.

– Vi har ikke avtalt noe møte med Norwegian, sier Arve Sigmundstad, kommunikasjonssjef i Parat til E24.

Les også

LO-topp advarer mot arbeidsvilkårene i flybransjen

Ekstraordinært styremøte

Parat krever at ansatte hos Norwegians utenlandsvirksomhet, blant annet i London, skal være en del av tariffavtalen med Parat. Disse ansatte flyr blant annet ruter fra London til Oslo og Tromsø, i tillegg til ruter mellom London og andre land.

Mandag ble Norwegian-styret hasteinnkalt til flyselskapets lokaler på Fornebu. Styremøtet har nå holdt på i fire og en halv time.

– Det er helt naturlig å kalle inn til et ekstraordinært styremøte når selskapet er i krise, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til E24.

Konflikten er betent, og ledelsen i selskapet omtaler kravene fra pilotene som «urimelige».

I helgen var det et uventet stort antall piloter som ble syke. Mandag ble det kjent at konsernet nekter ansatte å bruke egenmelding.

Les også

Slik rammer streiken Norwegian i lommeboken

Les også

Hasteinnkalt styremøte i Norwegian: – Døren til ledelsen står åpen

Les også

- Pilotene setter sine egne arbeidsplasser på spill

Her kan du lese mer om