Norwegian og pilotforeningen i forhandlinger onsdag

Norwegian og pilotene forsøker å løse overtidsfloken som har forårsaket forsinkelser og kanselleringer.

Publisert:,

Pilotenes tillitsvalgte og Norwegian har onsdag tatt opp igjen forhandlingene om en ny overtidsavtale.

Det var NRK som først omtalte nyheten.

Oppdatering: Klokken 16.53 får E24 opplyst av flygesjef Tomas Hesthammer at forhandlingene snart er i mål.

E24 får bekreftet at møtet foregår på advokatkontoret til BA-HR på Tjuvholmen. Advokatfirmaet, med partner Tarjei Torkildsen i spissen, har lenge representert flyselskapet i en rekke saker.

Flygesjef Thomas Hesthammer i Norwegian bekrefter overfor E24 at han og flyselskapet nå sitter i forhandlinger med pilotene.

– Vi forhandler om fridagsavtalen (...) Vi forhandler så lenge det er håp om løsning, sier han i en kommentar, og legger til at det er uvisst hvor lenge forhandlingene vil vare.

Det har ikke lykkes E24 å få en kommentar fra Norwegian Pilot Union så langt. Fagforeningen Parat, som pilotforeningen er en del av, ønsker ikke å kommentere noe om prosessen.

Les også

Solid passasjervekst for Norwegian – og Kjos beklager

Mangler piloter

Norwegian har siden forrige helg måttet kansellere eller utsette en rekke avganger. Flyselskapet opplevde en akutt pilotmangel samtidig med at overtidsavtalen med pilotene løp ut.

Selskapet har erkjent at de har planlagt for dårlig, men det har også versert rykter om at mistenkelig mange piloter meldte fravær (såkalt «unfit for flight») etter at overtidsavtalen gikk ut.

– Jeg advarte for flere måneder siden selskapet mot at det ville oppstå mangel på flygere foran sommersesongen. Jeg ba lederne om å ansette flere piloter, men det har tydeligvis ikke skjedd. I stedet har man solgt billetter til et flyprogram som man visste det ikke var ansatte nok til å dekke opp, sa leder i pilotforeningen i Norwegian, Halvor Vatnar til Aftenposten nylig.

Artikkelen fortsetter under bildet.

NYTT FORSØK: Norwegian og pilotforeningen er i nye forhandlinger onsdag på kontorene til flyselskapets advokater i BA-HR (bygget til venstre i bildet).

Foto: Thomas Brun/NTB scanpix

Norwegian har i lengre tid basert seg på å ta unna trafikken i de mest hektiske periodene i høysesongen ved hjelp av overtid eller ved å kjøpe fridager fra pilotene i bytte mot saftige tillegg.

Så langt har dette fungert, og flyselskapet har sluppet å ansette flere piloter som det ikke hadde vært like stor bruk for i lavsesongen. Men når pilotene i de siste dagene ikke har villet stille opp for få fly ekstra mot ekstra betling i like stor grad, har selskapet vært sårbare.

Etter at pilotmangelen oppsto har Norwegian tilbudt pilotene dobbel lønn for å fly på feriedager.

– Vi har strukket oss veldig langt for å lokke dem til å fly, sa pressekontakt Charlotte Holmbergh Jacobsson i Norwegian mandag og bekreftet tilbudet.

Les også

Pilotforeningen etter flykaos: Nytt avtaleforslag ikke akseptert av Norwegian

Les også

Norwegian: Kan ikke love erstatning for alle

Les også

Parat bekrefter konflikt mellom pilotene og Norwegian

Her kan du lese mer om