Tysk statsansatt: - Jeg har ikke gjort noe på jobben i 14 år

En tysker skaper oppsikt med sin innrømmelse i en epost til sine kolleger. - Fenomenet med lav arbeidsinnsats er mer utbredt enn man skulle tro, sier hodejeger.

FORBEREDT PÅ PENSJON: En tysk ansatt sier selv at han ikke har gjort noenting de siste 14 årene.

FORBEREDT PÅ PENSJON: En tysk ansatt sier selv at han ikke har gjort noenting de siste 14 årene.

Jon Herland/Illustrasjon
Publisert:,

- Siden 1998 var jeg til stede, men likevel ikke der. Jeg er derfor godt forberedt på å gå av med pensjon.

Det skriver en ansatt i den offentlige administrasjonen i Tyskland i en epost til sine kolleger, som en siste hilsen i det han trer inn i pensjonistenes rekker.

Her anslår 65-åringen videre at han har tjent rundt 745.000 euro - omtrent 5,7 millioner norske kroner - de siste 14 årene, mens han altså ikke skal ha løftet en finger for arbeidsgiveren, byen Menden.

Eposten, som opprinnelig var ment for rundt 500 kollegaer, har nå spredd seg som ild i tørt gress etter at den ble lekket til lokale medier. Denne uken får den bred omtale i den tyske avisen Die Welt.

Gir systemet skylden
I eposten gjør mannen det klart at den lave arbeidsinnsatsen først og fremst skyldes hvordan ansvaret ble fordelt på arbeidsplassen.

Han opplyser at han over årene systematisk har blitt fratatt stadig flere arbeidsoppgaver, og at parallelle enheter har hatt overlappende ansvar. Dette ga han en frihet til å slappe av, og muligheten til å la andre ta seg av arbeidet, skriver han ifølge Die Welt.

Denne forklaringen er ikke god nok for ordføreren i Menden, der mannen jobbet. Ifølge tyske The Local uttrykker han stor skuffelse over den avtroppende statsansatte.

Ordføreren sier han følte en «betydelig mengde raseri» da han leste mailen, spesielt siden mannen gjennom 14 år aldri skal ha klaget over at han manglet arbeidsoppgaver.

Annonsørinnhold

- Denne typen atferd taler for seg selv. Jeg finner oppførselen svært betenkelig, sier ordføreren, som likevel ikke ønsker å ta saken videre.

Mendens myndigheter har som følge av innstramminger i det offentlige forbruket måttet gjøre betydelige kutt i budsjettene. I denne sammenheng er den pensjonerte mannens stilling nå skåret bort.

Selv er mannen tilsynelatende overrasket over all oppmerksomhet hans epost har fått.

- Jeg ønsker ikke å si noe mer, sa han til lokalavisen Westfalen Post onsdag.

- Eposten var ikke ment for offentligheten.

- En stygg sak
Hodejeger Per Erik Henriksen i IMS Talentor mener fenomenet med lav arbeidsinnsats er mer utbredt enn det mange tror.

- Det er nok mange som er langt mindre effektive og iherdige enn det de selv tror, sier Henriksen til E24.

- Det er imidlertid en stygg og ikke minst sjelden sak å innrømme det for seg selv på denne måten.

Jo større system man er en del av, og jo mindre konsekvenser arbeidet får, jo lettere vil det være å stikke seg unna, forklarer Henriksen.

Lavere gjennomsiktighet i organisasjonen gjør det også lettere å lene seg tilbake.

«Det konsekvensløse samfunn»
I sum bidrar disse faktorene til det Henriksen omtaler som «det konsekvensløse samfunn».

- Det innebærer at du nærmest kan gjøre hva du vil, for det skjer ingenting. Får man kritikk, er det bare å late som ingenting, da går det fort over. Det ser man oftere tendenser til i det offentlige enn i det private, sier hodejegeren.

Han tror deler av forklaringen er at det er sterkere ansettelsesvern i det offentlige.

- Det finnes mange eksempler på at ansatte bare skyves videre i systemet, selv om de er aldri så slappe. De får gode referanser og glitrende attester, fordi vedkommendes leder ønsker å få dem vekk.

- Hvorfor har ingen sagt fra?
Per Bergerud, administrerende direktør i Proffice, mener det er spesielt at mannens kollegaer ikke har reagert.

- Jeg vil stille store spørsmål ved vedkommendes kollegaer. Hva tenker de? Hvorfor er det ingen som har sagt fra? Det er jo noen som har merket dette, sier Bergerud til E24.

- VANSKELIG Å STIKKE SEG UT: Tidligere skihopper og nåværende adm. dir. i Proffice, Per Bergerud, mener det er svært vanskelig å la være å gjøre noe i det private næringslivet.

Espen Braata

Han mener det hadde vært svært vanskelig å gjennomføre 14 år med fullstendig fravær av arbeidsinnsats i det private næringsliv, der Bergerud selv har befunnet seg gjennom sin karriere.

- I de jobbene jeg har hatt med salg og markedsføringsledelse, innenfor bank og finans, og nå bemanningsbransjen, er jeg vant til at det jobbes tett med måling og oppfølgingssystemer. Det gjør at det er veldig vanskelig å stikke seg unna.

Det er dessuten veldig ofte slik at tilbakemeldinger og resultater leveres på teamnivå, slik at de ansatte er avhengige av hverandres innsats.

- Det bidrar til at internjustisen vil være ganske høy, hvis et team ikke leverer, sier Bergerud.

Han medgir samtidig at det er interne forskjeller i organisasjoner, og at det eksisterer posisjoner der det er lettere å slappe av.

- Sitter man i en linjeorganisasjon vil det raskt merkes om man ikke gjør noe. Befinner man seg derimot i en stabsfunksjon, hvor det er vanskeligere må måle konkrete resultater, innser jeg at det kan være enklere å holde et annet arbeidstempo enn det andre gjør.

Han er likevel forbløffet over at den tyske statsansatte har klart å gå under radaren i så mange år.

- Å stikke seg helt bort fremstår som for meg som helt utenkelig. Jeg er nesten litt imponert over at han har fått det til.

Les også:

Annonsørinnhold