Ledertalentene 2017: – Merkelig at det står verst til i næringslivet

For Elisabeth Grieg finnes det minst like mange gode kvinnelige ledere som mannlige. Problemet er oppfatningen av hva som er en god leder.

MOTOR I MAGEN: Elisabeth Grieg forteller til E24 at hun alltid har hatt en «motor i magen», som har gjort at hun har utfordret seg og turt å fremme de sakene hun mener er viktig. For skipsrederen tør å si ifra.

Foto: Alf Øystein Støtvig VG
Publisert:,

– Persepsjonen av hva som er en god leder må vi bryte opp i.

Skipsreder Elisabeth Grieg (57) er en av Norges mest profilerte næringstopper og har i en årrekke havnet høyt på Kapitals rangering over landets mektigste kvinner.

– I næringslivet kan det virke som om denne persepsjonen er at du må være høy, mørk og mann for å være en god leder. Gjerne rett fra NHH og inn i tradisjonell karrierevei i næringslivet, sier Grieg til E24.

Hun har flere ganger uttalt seg om mannsdominansen i det norske næringslivet. For det fikk hun tildelt YS’ likestillingspris i 2015.

– Like lite som at det er de som har best karakterer på skolen som blir de beste legene, så er det andre kvaliteter som skal til for å bli en god leder, sier hun.

For niende året skal E24 kåre «årets ledertalent». Igjen kan du være med å tipse inn kandidater til kåringen!

Vi ber nemlig publikum tipse oss om egnede, unge norske næringslivstalenter – som kan være med i kåringen.

Vet du om en dyktig person under 35 år, som har resultat-, personal- og/eller beslutningsansvar i næringslivet?
Da kan DU tipse om denne personen ved å fylle ut vårt enkle tipsskjema.

Næringslivets eget problem

I fjor samlet E24 statistikk som viste at det satt kun 16 kvinner i sjefsstolen, opp mot 54 menn i selskaper med den norske stat på eiersiden.
– Det er bullshit, var kommentaren fra skipsrederen den gang.

Fortsatt mener hun næringslivet er mannsdominert. For mannsdominert.

– Vi har jo blant annet en kvinnelig statsminister og finansminister, kvinnelig toppsjef i Forsvaret, i politiet, i høyesterett, i NHO og i LO for inntil kort tid siden.

– Hva det er som gjør at vi i næringslivet ikke klarer å få frem kvinnelige ledere, er jo merkelig. For det er jo vårt problem – vi i næringslivet, legger hun til.

Selv har hun lenge fundert over spørsmålet om hvorfor det er færre kvinner i næringslivet. Og feminist har hun vært siden før hun kunne snakke, ifølge Griegs foreldre.

Derfor har hun brukt mye av tiden sin på å slåss for rettferdighet, og motvirkning av det som for henne virker som unødvendig forskjellsbehandling.

Som ung og ny i bransjen besluttet Grieg å involvere seg i Norges Rederiforbund.
Og da kvoteringsloven for norske styrer ble lagt frem, tok Grieg et aktivt valg om å være for loven.

– Det handlet om at jeg hadde sett hvor lite ting hadde endret seg over lang tid, og hvor tungt det var å få frem endringer, sier hun til E24.

Står høyere på agendaen

– Hvordan har det blitt slik?

– Det handler kanskje litt om at kvinner tar andre valg underveis. De velger for eksempel i større grad å ta lenger foreldrepermisjon enn sine mannlige kolleger.

– Men det at vi nå ser flere menn også ta sin del av permisjonen, og tar veivalg som bygger på at de ønsker å være småbarnsforeldre, gjør jo at man kanskje får jevnet det ut mer nå, legger hun til.

Les også

Ledertalentene: – Lederjobben gjør meg til en bedre mor

Grieg mener at mye av nøkkelen ligger i rekrutteringsprosessen, hvor rekrutteringsfirmaene begynner å få en større bredde og grunnlag fra hvor de rekrutterer fra.

– Men en tydelig stemme innad i næringslivet gjør også at man får til en større bredde og variasjon. Nå er det også flere som tar i bruk tydeligere programmer for å få flere kvinnelige ledere, i alle typer lederstillinger. Det er mye positivt som skjer fremover nå, peker Grieg på.

I 2015 mottok Elisabeth Grieg YS' likestillingspris.

Foto: Morten Holm NTB scanpix

For det står høyere på agendaen nå enn før, men hvor lang tid det tar gjenstår å se, mener hun.

Utfordringer for ledere

– For ledere handler utfordringene om at man hele tiden kjenner på sin integritet. Det handler jo om å se seg selv i speilet, og ta valg man kan stå for – selv om de er kontroversielle eller vanskelige.

Grieg mener det er viktig for unge ledere å bygge et nettverk, nettopp for å søke tryggheten som trengs i lederrollen. For man kan bygge seg en trygghet gjennom å se til andre.

– For det har du opplevd?

– Ja, virkelig. Og jeg har opplevd at man blir hørt. For det er viktig å synliggjøre det man ønsker. Hvis du mener noe, skriv det. Eller blogg det!

Hun mener det er viktig å delta i debatten, og tørre å stikke hodet sitt frem, også i de områdene man kanskje ikke har ekspertkompetanse på fra før.

– Hvis du ønsker at du skal videre på en vei, som krever mer av deg, må man ta et aktivt valg. Og da handler det av og til om å tørre, og si ja til de tingene man egentlig kan kvie seg for.

Les også

Dette er de mest troverdige lederne

Les også

Ledertalentene-fagekspert: – Fungerer ikke å skremme selgere til bedre resultat i Norge

Les også

Ledertalent-juryleder: – Viktigere enn noensinne å anerkjenne talentene sine