Snur jobbintervjuet på hodet: Ansetter 50 uten å stille spørsmål

IT-selskapet Atea kjører «omvendte» jobbintervjuer i jakten på 50 nye ansatte til den norske virksomheten. – Kjempespennende, sier hodejeger.

KJØRER OMVENDTE JOBBINTERVJUER: Atea Norge-sjef Michael Jacobs.

Foto: Pressefoto
Publisert:,

«Hva er dine svakeste sider»?

«Hvor ser du deg selv om fem år?»

Jobbintervjuer er kinkige greier.

Men hva hvis det ikke var du som måtte svare – men bedriftssjefen på den andre siden av bordet som vurderer å ansette deg?

Når IT-selskapet Atea nå skal ansette 50 nye personer i Norge, velger de å snu jobbintervjuene på hodet:

I stedet for å stille kandidatene spørsmål, er det kandidatene som må spørre dem.

– Det er første gang vi gjør dette i Norge. Jeg tror det blir en veldig morsom måte å gjennomføre intervjuer på, sier HR-sjef Kristin Ruud til E24.

HR-sjef Kristin Ruud i Atea.

Foto: Presse

Tror spørsmål avslører mye

– Uten å stille spørsmål til kandidatene, er dere ikke redde for å glipp av viktig informasjon?

– Vi leser oss grundig opp på kandidatene på forhånd. Og spørsmålene vil i seg selv fortelle mye; om hva de er drevet av, nysgjerrighet, ambisjonsnivå for stillingen, og hvordan de kobler informasjon sammen, sier Ruud.

HR-sjefen sier tradisjonelle ansettelsesprosesser kan bli skjematiske og premiere «status quo» i bedriftene:

Sjefer bestemmer seg på forhånd om hva slags kompetanse de trenger, og bruker så jobbintervjuer for å pløye gjennom sjekklisten sin på jakt etter kandidaten som gir flest kryss i boken.

Imens kommer spørsmålene ofte forutsigbart på jobbsøkerne, som naturlig nok vil fremstå så attraktive som mulig i sine svar, poengterer Ruud.

– Mange forsøker å svare det som er «riktig». Det blir fort mye «pleasing».

Les også

Nå jakter også konsulentselskapene på teknologer

Vil ha flere «utfordrere»

– Jobbintervjuer får en aura av falskhet?

– Det blir i alle fall mange svar som går igjen. Spør for eksempel om svake sider, og ofte er svaret «jeg kan fort bli utålmodig». Du risikerer en ganske homogen gruppe kandidater, sier Ruud.

Hun tror det vil være sunt for lederne å gi slipp på den stramme regien, og heller la søkerne ta kontroll.

– Det handler om å gi slipp på de rigide rammene. Vi skal ikke bare ansette folk som passer inn i det etablerte, men også folk som utfordrer det etablerte. For tiden går vi inn i en vekstfase. Vi trenger innovasjon. Det mister vi fort dersom vi på forhånd lager en fasit for hva kandidatene må ha. Vi har ikke monopol på gode ideer, sier HR-sjefen.

– Kandidatene må jo samtidig pønske ut gode spørsmål. De bør vel helst ikke spørre om ting som fremgår av stillingsbeskrivelsen?

– Nei, og dette gjør det jo mer krevende å være kandidat også. De må stille forberedt. Spørsmålene vil fort avsløre hvilke kandidater som bare søker for å søke, kontra hvilke som har gjort sin research og er genuint interesserte i stillingen.

Les også

Virke-sjefen: Feil å sladde jobbsøknader for å få ikke-vestlige i jobb

Hodejeger: – Slipper ofte sent til

Hodejeger og direktør i rekrutteringsselskapet Dynamic People, Trine-Lise Jagge, har sansen for IT-bedriftens nye jobbintervjuer.

– Dette synes jeg er kjempespennende, sier Jagge til E24.

Hun har ingen formening om hvor bra det vil gå, og poengterer at den omvendte intervjuformen er relativt upløyd terreng.

Men flere bedrifter bør friske opp ansettelsesprosessene, mener hun.

– Dagens jobbsøkere skal ikke bare få en jobb; de stiller høyere krav og velger sin arbeidsgiver i langt større grad enn før. Imens er arbeidsgivere fortsatt veldig tradisjonelle i slike prosesser.

– Hva er problemet med vanlige jobbintervjuer?

– Kandidatene slipper ofte til altfor sent, og får ikke svar på det de lurer på. Ved å sette kandidaten i førersetet med spørsmål, tror jeg også det kan bli lettere å avdekke motivasjon, kompetanse og interesse for stillingen. Man kan fort tiltrekke seg mer engasjerte kandidater, samtidig som de tvinges til å stille godt forberedt.

Les også

12 tips til hvordan du skiller deg ut i søknadsbunken

Hjertesukk

– Samtidig blir det jo viktig at bedriften stiller til intervjuet med fagpersoner som faktisk kan besvare spørsmålene, legger hun til.

Skulle du havne i et «omvendt jobbintervju» tror Jagge det blir viktig å stille spørsmålene på en måte som viser frem innsikt i bransjen og fagområdet.

– Det skader heller ikke å utfordre bedriften om skjær i sjøen fremover, og stille kritiske spørsmål om arbeidsoppgavene. Det er noe vi ofte etterlyser, fordi det viser kandidatene faktisk er interessert i hvordan de skal lykkes i stillingen.

Hun gir et lite hjertesukk til hvordan spørsmål fra jobbsøkere er redusert til en slags formell parentes i vanlige ansettelsesprosesser.

– Ofte ringer kandidater meg med spørsmål, hvor det er tydelig at de kun spør for å ha spurt om noe. Typisk er «kan du fortelle noe mer om stillingen?». Da svarer vi ofte: «Har du lest stillingsutlysningen?»

Her kan du lese mer om