Christine (28) fra Asker vil redde verdenshavene: Laget undervannsdrone som styres med en iPhone

Christine Spiten (28) fikk idéen mens hun skrev masteroppgave. Det resulterte i et selskap med 25 ansatte, 50 millioner i siste investorrunde - og hele verden som marked.

MILJØBEVISST GRÜNDER: Hvilket verktøy kan vi lage for å overvåke havet? Dette spørsmålet grunnet Christine Spiten på mens hun skrev masteroppgave. I dag har ideen hun kom opp med resultert i Blueeye Robotics - et selskap med 25 ansatte.

Foto: Hege Røknes
Publisert:,

Hun har de siste to årene bodd i en seilbåt, har seilt aktivt siden hun var ti, og har vært opptatt av havet siden hun var enda yngre.

– Jeg er fra Asker, men tilbrakte hver eneste sommer i Nevlunghavn, hvor jeg var mer under vann enn over, sier 28-åringen på telefon fra København - hvor hun er på seilas med «Christian Radich», én uke etter at hun var på ekspedisjon på Svalbard...

– Da jeg gikk i fjæra som liten jente skjønte jeg at det ikke er alle som deler min personlige fascinasjon for det som finnes under vann, sier hun.

– Jeg gikk fra å lete etter skjell til å plukke plast. Det er en manglende respekt og forståelse for å ta vare på havet, havet som vi alle er avhengige av for mat, energi, medisiner, opplevelser - og oksygenet vi puster.

For tiende året arrangerer E24 Ledertalentene-kåringen, i år i samarbeid med Mercuri Urval.

Vet du om en dyktig person under 35 år (født 01.01.1983 eller senere), som arbeider i næringslivet og har resultat-, personal og/eller beslutningsansvar? Da kan nettopp din kandidat bli kronet som årets ledertalent.

Send inn ditt tips her, det er både raskt og enkelt!

Bekymringene for havet har spredt seg i befolkningen den siste tiden, og har nå også nådd Oljefondet. Onsdag varslet fondets leder Yngve Slyngstad at fondet vil stille strengere krav til selskaper om havforvaltning.

Les også

Abelia-sjef Håkon Haugli: – Må få digitalisering inn i styrerommet

Styres med iPhone og spillkontroll

Spiten tok med seg respekten for havet og ønsket om å bedre ta vare på det inn i voksenlivet.

Da hun skulle skrive masteroppgave som student innen industriell økonomi og teknologiledelse falt oppgavevalget på behovet for undervannsdroner, med et spesielt fokus på dronenes potensial innen miljøovervåkning.

Og dermed startet ideen som i dag har resultert i Blueye Robotics - et Trondheim-firma med 25 ansatte og folk som Okea-sjef Erik Haugane og Kværner-topp Leif Arne Langøy på laget. I siste investeringsrunde kom Grieg og MP-fond inn.

Spiten selv er på Forbes’ 30 under 30-liste som en av Europas spirende stjerner innen teknologi.

Businessidé: En undervannsdrone med kamera, som kan dykke til 150 meter - og som du styrer via din egen smarttelefon eller nettbrett.

SÅ STOR ER DEN: Da Christine Spiten jobbet med sin masteroppgave stilte hun spørsmålet, hvorfor finnes det ikke mellomting mellom leketøy og industrielle ROV-er når det gjelder undervannsovervåkning? Resultatet ble eget selskap, 25 ansatte og undervannsdronen «Pioneer».

Foto: Blueye Robotics

Som praktikant hos Kongsberg Gruppen i 2012 fikk Spiten god oversikt over tilbudet av industrielt undervannsutstyr.

Da hun skrev masteroppgaven tre år senere fantes det stort sett bare industrielle miniubåter, såkalte ROV-er (remotely operated vehicle).

– Jeg begynte å stille spørsmål rundt hvorfor disse ikke var skalert ned når det gjelder tilgjengelighet, pris, størrelse, forklarer hun.

– Det var ingen mellomting mellom små leketøy og store industrielle ROV-er. Hvorfor var det ikke det?

Frierferd til Trondheim

Mens hun skrev masteroppgaven gjorde hun feltarbeid i Tanzania og Brasil, hvor hun var med å kartlegge miljøskader på korallrev.

Hun gikk på gründerskole San Francisco, lærte internasjonalt entreprenørskap i Berkeley, og studerte robotikk ved det føderale universitetet i Rio de Janeiro.

Der laget hun sin første, egne prototype av en undervannsdrone.

For å oppnå visjonen om et brukervennlig verktøy for havovervåkning skjønte hun fort at hun måtte til Trondheim, byen som ifølge hennes egne ord er «senteret for marin teknologi, ikke bare i Norge men i Europa».

(saken fortsetter under videoen hentet fra Blueye Robotics' youtube-konto)

Hun reise med dronen i bagasjen, og kom fort i kontakt med studenter og forskningsmiljø ved senter for autonome marine operasjoner og systemer (AMOS) ved NTNU.

TESTKUNDE: Hurtigruten er blant de potensielle kundene som har deltatt i pilotproframmet. Her inspiserer dronen skroget på «Fram».

Foto: Blueye Robotics

– Jeg var tidlig klar over at dette ikke var noen enmannsjobb. At jeg måtte få på plass finansiering og noen jeg kunne jobbe sammen med. Så jeg inviterte meg opp dit, og traff de som ble mine medgründere, Erik Dyrkoren, Martin Ludvigsen og Roger Skjetne. Vi fikk med Erik Haugane, nå styreleder, som engleinvestor. Han så hvor vi ville, trodde på oss, og la to millioner kroner på bordet.

Dermed var Blueye Robotics stiftet, de første ansatte på plass, og den første prototypen under bygging.

Sterke investorer

Siden den gang har eksterne investorer gått inn med 50 millioner kroner, staben økt betydelig - og undervannsdronen «Pioneer» er skapt.

Dronen har blitt vist frem i et pilotprogram, hvor spåpass ulike kunder som Kystverket, Salmar, Hurtigruten og Redningsselskapet har fått testet dronen ut fra sine egne, spesifikke behov.

LAVT BRUKERGRENSESNITT: Hele konseptet med Blueyes drone er at den skal være enkel å bruke. Ved å koble den på en vanlig smarttelefon, og sette inn en gamecontroller - så skal du kunne styre dronen, og hente ut bildene den filmer.

Foto: Hege Røknes

– De har kommet med innspill, det er jo ganske ulike brukerbehov ut fra om det skal utføres en redningsoperasjon, en inspeksjon av en laksemerd, eller om turister skal underholdes. Det vi uansett setter som krav til oss selv er at brukeropplevelsen skal være den samme: At man ikke skal trenge opplæring, men bare koble på med smarttelefon eller tablet, forklarer Spiten.

– Noen kunder er avhengig av at dronen kan bevege seg sideveis, andre har som krav at man skal kunne se på flere skjermer samtidig. Vi har tatt til oss tilbakemeldingene vi har fått og utviklet det vi mener er en sweet spot. På sikt vil vi tilby ulike varianter, men allerede i dag er dronen designet slik at du kan feste på ulike add-ons etter behov.

I oktober er pilotfasen over - da skal dronene ut i det «virkelige» markedet.

Kunder skal overbevises om å kjøpe akkurat denne typen droner.

– Da blir det et helt annet «ball game», vedgår Spiten.

Selskapet rigger seg nå for det store slippet.

I dag bygges dronene i Gdansk i Polen, mens alle ansatte sitter i Trondheim. Fremover skal det utvides med Oslo-kontor, hvor det skal bemannes opp med salgsavdeling og softwareutviklere.

– Jeg er spent. Vi skal gå fra å værte en utviklingsbedrift og en start-up til å være ute i et marked, sier Christine Spiten.

GAMECONTROLLER: Med en telefonskjerm og en «playstation»-kontroll kan du styre dronen.

Foto: Hege Røknes

SEILAS: Christine Spiten er denne uken i København med fullriggeren «Christian Raddich», hun er nemlig co-captain i prosjektet #EntrepreneurShipOne. - Vi har samlet en rekke gründere, investorer - ja, folk som vanligvis møtes på konferanser. Om bord på turen mellom København og Oslo må de legger igjen mobil, titler og roller på land. Her er det samtaler på et dypere nivå, slik kommer man frem til ting.

Foto: Privat
Les også

Måles på sosiale resultater, slik andre har resultatregnskap

Les også

Skynd deg å tipse - du har ut uken på deg!

Les også

– Et laboratorium for velferdsstaten

Her kan du lese mer om