Jens, her er det rødgrønne gapet!

Ap-leder Jens Stoltenberg slår knallhardt tilbake mot kritikken fra statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp).

GAPET: De to grafene viser utviklingen i reallønningene og produktiviteten i Fastland-Norge fra 2005 til 2013. Den røde grafen over fingeren til statsminister Erna Solberg viser at lønningene har steget kraftig, mens produktivitetsøkningen (går graf) bare når henne og finansminister Siv Jensen til hoftene.

Publisert:

Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) går til knallhardt angrep på tidligere statsminister Jens Stoltenberg. Han slår hardt tilbake.

I VG i dag gir landets to mektigste kvinner Ap-leder og sosialøkonom Jens Stoltenberg ansvaret for at gapet mellom norske lønninger og produktivitet har økt kraftig siden hans rødgrønne regjering tiltrådte i 2005.

- Dette er et av de farligste gapene som finnes for en nasjon. Vi har dessverre arvet det fra Jens Stoltenberg og hans regjering, sier statsminister Solberg.

Beistet har fått et navn og spyttes foraktfullt ut i blåblå miljøer:

- Vi kaller det «Det rødgrønne gapet», sier Solberg.

Det viser hvordan lønningene siden rundt 2005 har steget mye mer enn produktiviteten i Norge.

Les også

Full skjæring foran lønnsoppgjøret

- I tiårene frem til 2005 økte produktiviteten omtrent like mye som lønningene: Lønningene økte mye mer enn i våre naboland og andre land vi konkurrerer med, men fordi vi hele tiden greide å effektivisere produksjonen, gikk det bra, sier hun.

- Farlig

- Men med åtte år med rødgrønn regjering, var det mangel på fokus på produktivitet, samtidig som lønningene steg mye mer enn i andre land. Vi fikk et gap som er skremmende og farlig for utviklingen av norsk økonomi, sier Solberg.

Farlig, mener hun, fordi arbeidsplasser og store prosjekter flyttes ut av Norge. Leder i NHO-tilknyttede Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, sier det er Norges viktigste graf:– Ja, og det økende gapet er urovekkende: Vi har så høye kostnader at produktiviteten ikke greier å holde følge. Det gjør at vår industri taper kampen om stadig flere store oppdrag. Det kan ikke fortsette.

Statsministeren smeller enda en gang til mot Jens Stoltenberg.

- Han har trukket frem trepartssamarbeidet som det som kjennetegner den nordiske modellen. Men det er ikke det viktigste. Det som har skilt oss ut, er at vi til tross for høye lønninger har greid å øke produktiviteten like mye. Men det glapp de åtte årene han regjerte, sier hun:

- Stoltenberg var altfor opptatt av oljepengebruken og mistet fokus på de store utfordringene. Sentrale rødgrønne politikere benektet i mange år problemet med gapet, men finansminister Sigbjørn Johnsen erkjente i det minste etter hvert at dette gapet var en stor utfordring, sier Solberg.

Vi er i statsministerens representasjonsbolig etter et møte med næringslivsledere.

Finansminister Siv Jensen kommer også bort og setter seg.

Vil tette gapet

- Den grafen der, ja, sier hun:

- Den viser at det finnes smartere måter å styre på enn det de rødgrønne fikk til. Vi kommer ikke til å greie å tette gapet på ett år, men på sikt skal vi klare det. Vi er bare nødt til det, sier hun:

- Hvis vi greier å øke produktiviteten med så lite som 0,2 prosent pr. år frem til 2060, vil det betyr mer for norsk økonomi enn hele vår oljeformue. Så viktig og så farlig er gapet, sier hun.

- Lier-Hansen vil ha ned lønnsøkningene og ønsker å se to tallet i år. Er dere enige?

De ser på hverandre: Oppgjøret blander man seg ikke borti og LO er det ingen grunn til å tirre ekstra like før forhandlingene begynner 10. mars:

- Men vi forventer et moderat oppgjør, sier statsministeren.

Les også

- NHO-flause gir økte lønnskrav

- Det er lønningene som har stukket fra?

- Vi har gode lønninger i Norge og det har gått fint så lenge vi har maktet å effektivisere produksjonen. Men alle må bidra for å redusere gapet. Vi vil fremme en rekke tiltak som skal bidra, sier finansministeren:

- Vi skal bedre infrastrukturen, bygge veier raskere, satse mer på forskning og utdanning, effektivisere offentlig sektor, få ned helsekøene og få flere inn i arbeidslivet. Vi skal skape fremtidstro og optimisme, sier Jensen før hun avslutter med ren Ap-demagogi.

- Vår hovedjobb er å skaffe arbeid til gutta på gølvet.

- Og å senke skattene?

- Ja, gode skatteletter kommer og vil bidra, sier statsministeren som har nedsatt en produktivitetskommisjon som skal fremme konkrete forslag.