Nordmenn flest tror ikke på at ny teknologi vil stjele jobben

Men én av fem bankansatte frykter å bli overflødige.

TRYGGE: Nordmenn flest tror ikke økt digitalisering vil true jobben deres i fremtiden. Spesielt yrkesaktive i 30-40 års alderen er trygge på at de beholder jobben, men kun halparten av de i 20-30 års alderen svarte det samme, viser ny undersøkelse.

Frank May
Publisert:

I artikkelserien om «Fremtidens arbeidsliv» på E24 har vi skrevet om at svært mange av dagens yrker vil forsvinne eller endre seg totalt i årene som kommer.

Ifølge svenske forskere kan så mye som halvparten av alle typiske yrker i Norge ha blitt erstattet av digitale løsninger innen 20 år.

67 prosent av alle yrkesaktive nordmenn oppgir riktignok også at omfanget av digitale tjenester og verktøy på arbeidsplassen deres har økt de siste tre årene, viser en ny undersøkelse InFact har gjort for konsulentbyrået Vivento.

Les også

Dette rommet kostet 200 ansatte jobben

Likevel tar nordmenn de digitale endringene med knusende ro.

Hele 61 prosent av yrkesaktive opplyser at de tviler på at digitalisering og andre teknologiske nyvinninger kan true arbeidsplassen.

Administrerende direktør Espen Jacobsen i Vivento tror dette er en noe naiv tankegang.

OVERRASKET: Administrerende direktør Espen Jacobsen i Vivento.

Morten Brakestad

- Jeg er svært overrasket over at såpass mange ikke tror dette vil påvirke dem. Digitalisering er på vei inn i norsk arbeidsliv med enormt tempo og vi kan mer trygghet si at alle vil måtte tilpasse seg dette, sier han til E24.

Undersøkelsen er basert å svar fra 1.068 yrkesaktive fordelt innen flere sektorer.

Usikre bankansatte

Ifølge undersøkelsen er det offentlige ansatte som er tryggest på jobbene sine, mens én av fem ansatte innenfor bank- og finanssektoren oppgir at de tror jobben kan stå i fare for å ryke på grunn av økt digitalisering.

Informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB bekrefter at dette er et viktig tema for banken som arbeidsgiver.

- Den digitale utviklingen i banksektoren har naturligvis fått konsekvenser for de ansatte, både fordi det har blitt færre arbeidsplasser og fordi arbeidsoppgavene endrer seg. Dette er et tema vi snakker mye om internt i banken, og vi har et bevisst forhold til både muligheter og utfordringer som ligger i økt digitalisering, skriver han i en e-post til E24.

Les også

- At maskinene kan jobbe for oss, er jo en gammel drøm

Han legger også til at digitaliseringen i banksektoren i all hovedsak er drevet frem av kundenes ønske om innovasjon og fornying av gamle tjenester.

- DNB har vært i front når det gjelder å lage brukervennlige og sikre digitale måter å bruke banken på. Mye av dette er drevet frem av at kundene har endret adferd, og veldig få trenger nå å gå i banken for å ordne daglige banktjenester, sier Westerveld til E24.

FORSTÅR: Informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB.

Likevel peker han på at mange fortsatt setter pris på å snakke med en person ansikt til ansikt når det gjelder viktige økonomiske avgjørelser, som for eksempel boligkjøp eller pensjonssparing.

Positiv utvikling

Til tross for at både forskning og bedriftene bekrefter at flere arbeidsplasser vil falle bort som følge av teknologiske nyvinninger og digitalisering tror ikke Jacobsen i Vivento at det vil være færre arbeidsplasser om noen år, dersom nordmenn flest klarer å tilpasse seg.

- Jeg digitaliseringen er en positiv utvikling, og jeg tror heller ikke på de som sier at det vil bli færre jobber, men det er klart at de jobbene som finnes vil endre seg, sier han til E24.

Jacobsen understreker at han ikke tror nordmenn vil bli presset ut av jobben sin, men at det er lurt å følge med i tiden og være forberedt på at arbeidsoppgavene dine kanskje vil være helt annerledes om ti år.

- Derfor er det så viktig å holde seg oppdatert og innse at det er denne veien det går, slik at en kan være forberedt når en eventuelt må forholde seg til ny teknologi.

- Vi kan ikke gå rundt å tenke: Dette vil ikke påvirke meg. Teknologien vil etterhvert krype inn i de fleste sektorer, sier han.

Les alle sakene i serien her

Fjerner og skaper

Statssekretær Paul Chaffey (H) i kommunal- og moderniseringsdepartementet er enig med Jacobsen, men peker i en kommentar på E24 på at vi ikke kan lene oss tilbake og bare håpe på det beste.

- At ny teknologi både fjerner og skaper jobber, er ikke nytt. Spørsmålet er om det skjer raskere enn før og hva vi gjør for at det kan skapes flere nye jobber enn de som forsvinner, skriver Chaffey.

Han legger til at det derfor er viktig at politikerne legger til rette for innovasjon og nye bedrifter i næringslivet som kan skape de jobbene teknologien overtar.

- Å lykkes med denne overgangen, å ha stor omstillingskompetanse, er selve oppskriften på å være et kunnskapssamfunn, skriver Chaffey i kommentaren.

Les også:

Mer teknologi gjør ikke eiendomsmeglerne mer effektiveDenne roboten sørger for at Ekornes ikke flagger utKommentar: Ny teknologi både fjerner og skaper jobberKritiserer statens satsning på velferdsteknologi: - Eldreomsorgen står fast i steinalderen- Jeg vil møte butikkansatte som kan det de selger

Her kan du lese mer om