Ulovlig jobbnekt på Oslo universitetssykehus

En lege ble nektet jobb på Oslo universitetssykehus på grunn av egen tro.

ULOVLIG NEKT: Avslaget legen fikk på grunn av egen tro var i følge Likestillings- og diskrimineringsforbundet ulovlig.

Wiik, Eirill
Publisert:

En lege som i et jobbintervju sa at han ikke tror på evolusjonsteorien, fikk avslag fra Oslo universitetssykehus. Nå mener Likestillings- og diskrimineringsombudet at avslaget var ulovlig.

«Vi står vel en del fra hverandre når det gjelder verdensanskuelse, og jeg tror ikke det vil fungere helt», var meldingen legen fikk fra Oslo universitetssykehus (Ous) som ga ham avslag på stillingen, skriver Vårt Land.

– Jeg og kollegaer reagerte sterkt på at de kunne tillate seg en slik begrunnelse. Derfor valgte jeg å ta saken videre for å få en uavhengig instans til å bekrefte at dette ikke er greit, sier legen til avisen. Han ønsker å være anonym.

På intervjuet til stillingen som psykiater kom det fram at legen var aktiv i Adventistkirken. Arbeidsgiver skal deretter ha spurt om hans syn på evolusjonsteorien.

Likestillingsombudet mener at sykehuset har diskriminert legen på grunn av hans tro, selv om ombudet har forståelse for at legens syn på evolusjonsteorien kan være et saklig og nødvendig hensyn for arbeidsgiver. Likevel mener ombudet at sykehuset har brutt likestillingsloven, fordi de ikke har hatt god nok grunn til å si at legen ikke kan gjøre jobben på en god måte.

Ous har innrømmet at den første e-posten til legen var «uheldig formulert», og vil ikke anke beslutningen fra ombudet.

LES OGSÅ:

Frykter todelt helsevesen der rike kjøper seg friske

Helse-direktør dropper NATO-kurs