Tengs' fetter får ikke jobben i Fokus Bank

Fetteren til Birgitte Tengs (34) får erstatning i saken mot Fokus Bank, men har får ikke jobbe i banken.

MÅ BETALE: Fokus Bank må betale erstatning til Birgitte Tengs fetter.

Terje Bendiksby
Publisert:,

Fokus Bank er i Stavanger tingrett dømt til å betale 925.000 kroner i erstatning til fetteren til Birgitte Tengs, melder NRK.

Tengs fetter har gått til sak mot Fokus Bank etter at banken trakk et jobbtilbud da de fant ut at han var den mye omtalte fetteren.

I søksmålet hadde 34-åringen rettet krav om å få jobben tilbake. Dette får han ikke medhold i dommen fra Stavanger tingrett.

Han får heller ikke medhold i at banken har begått ærekrenkelser mot ham, og får derfor heller ikke oppreisningserstatning.

Banken er derimot dømt til å dekke det økonomiske tap fetteren har hatt etter at jobben ble tapt. Tingretten gir banken det fulle ansvaret for at fetteren ikke kan lastes for at han ikke opplyste om sin bakgrunn.

34-åringen har tidligere avslått en kompensasjon fra banken på rundt 700.000 kroner, ifølge Stavanger Aftenblad.

- Mangler indre logikk

Advokat Erik Torall i advokatfirmaet Endresen, Brygfjeld og Torall, som representerer fetteren, sier til E24 at de er fornøyd med at retten støtter deres synspunkt i premissene.

- I konklusjonen har de derimot lagt vekt på bankens perspektiv, og dommen mangler dermed en indre logikk, sier Torall til E24.

Spesielt reagerer Torall på passasjen i dommen, hvor det står at banken har rett i at det fetteren har personlige egenskaper som gjør at han vanskelig kan fylle stillingen.

- Kvalifikasjonene er det ingen tvil om at han besitter. Hva slags personlige kvalifikasjoner er det da snakk om? Er det at han er «fetteren», sier Torall.

For Tengs fetter var det viktigste poenget å få jobben tilbake, etter at banken trakk tilbudet.

- Der har vi dessverre ikke nådd frem. Vi skal nå vurdere dommen og gå gjennom den sammen på nytt, og så skal vi vurdere om vi vil anke, sier Torall.

Frifunnet for drap

Fetteren ble i Gulating lagmannsrett for 13 år siden frifunnet for drapet på sin kusine.

Dagen etter ble han dømt til å betale erstatning til Birgitte Tengs foreldre i et sivilt søksmål.

Siden har fetteren og hans nærmeste familie vært involvert i ni runder i rettsapparatet i saker knyttet til drapssaken, blant annet forsøk på å få hevet erstatningsdommen fra Gulating.

Les også: Ørjasæter: Frikjent = yrkesforbud?

Tilbake til Norge

Etter utdanning i Bergen har fetteren de siste åtte årene vært ansatt i internasjonale banker i utlandet.

Som siviløkonom leverte han derfor en imponerende CV da han mot slutten av i fjor søkte jobb som kundeansvarlig i Fokus Bank for storkunder på Vestlandet.

Som nybakt far ville han sammen med kona flytte fra Madrid, og tilbake til Norge og til Stavanger-regionen hvor datterens besteforeldre bor.

Det var meningen at han skulle starte i sin nye jobb 1. mars i år.

Men i februar – like før han skulle være med på en intern bedriftssamling – fikk fetteren muntlig beskjed om at han var uønsket.

Få dager etter kom det skriftlig melding om at «Fokus Banks beslutning skyldes at banken har blitt klar over at du er «fetteren til Birgitte Tengs».

Les også: Tengs' fetter:- Kan ikke prioritere hva kolleger synes om meg