- Goldman Sachs er giftig og destruktivt

En Goldman Sachs-ansatt sier opp ved hjelp av en svært kritisk artikkel i New York Times.

FÅR KRITIKK: Goldman Sachs' styreleder og toppsjef Lloyd Blankfein (t.v.) har måttet tåle kraftig kritikk tidligere, som her under Sentatets høringer av Wall Streets investeringsbanker i forbindelse med finanskrisen. Nå kommer kritikken imidlertid innenfra, i det en av bankens egne ansatte sier opp på svært offentlig vis.

Susan Walsh
Publisert:,

Greg Smith var «vice president» (VP) i Goldman Sachs' derivatdel i EMEA (Europa, Midtøsten og Afrika), og har en kundebase med forvaltningskapital på mer enn 1000 milliarder dollar.

Nå har han imidlertid levert sin oppsigelse etter en nesten 12 år lang karriere i det som er en av verdens største investeringsbanker - gjennom en artikkel i New York Times. Her går han grundig til angrep på kulturen i i Goldman Sachs.

- Jeg kan helt ærlig si at arbeidsmiljøet nå er det mest giftige og ødeleggende jeg noen gang har sett.

Han er spesielt kritisk til kulturen som har vokst frem under nåværende toppsjef, Lloyd Blankfein.

Han mener selskapet holder egne penger høyere enn klientenes, som han mener er satt «helt på sidelinjen». Han kan derfor ikke med god samvittighet fortsette å rekruttere folk til GS.

- Jeg forsto at det var på tide å forlate Goldman Sachs da jeg ikke lenger kunne se studenter i øynene, og fortelle dem at «dette er et godt sted å arbeide», skriver Smith.

Les også: Slik tappet Goldman Sachs den greske statskassen

Truer Goldmans eksistens

Den avtroppende Goldman-ansatte tror historien - når den i fremtiden blir skrevet - vil reflektere at Lloyd Blankfein mistet taket på bankens kultur under sin ledelse.

- Jeg tror virkelig at selskapets moral-fibre representerer den viktigste enkelt-trusselen mot overlevelse på lang sikt.

Smith peker på at han selv har høstet kritikk for å prioritere kundenes interesser. For å avansere raskt i GS-systemet er det tre grep man kan gjøre, forklarer han:

  • Overtale kundene til å investere i aksjer eller andre produkter GS forsøker å kvitte seg med, fordi de oppfattes å ha et dårlig avkastningspotensiale.
  • «Jakte på elefanter», det vil si få kundene til å handle de produktene som gir den største avkastningen for GS. - Kall meg gammeldags, men jeg liker ikke å selge kundene mine et produkt som er feil for dem, skriver Smith.
  • Handle illikvide, utransparente produkter med et akronym på tre bokstaver.

- Det gjør meg syk å tenke på hvor ubarmhjertig folk snakker om lure kundene sine (ripping their clients off), skriver han.

I løpet av det siste året har Smith overhørt fem ulike ledere omtale sine kunder som «fingerdukker» («muppets»).

- En vekker

Nå håper han at hans offentlige oppsigelse kan fungere som en vekker for ledelsen i Goldman Sachs, og bidra til å sette kundene i sentrum igjen.

- Folk som utelukkende bryr seg om å tjene penger vil ikke opprettholde dette selskapet, eller kundenes tillit, særlig mye lenger, avslutter han.

Les også: Eks-Goldman Sachs-sjef siktet for innsidehandel

- Et bransjeproblem

Aslak Berge jobbet som analytiker i First Securities fra 2006 til 2011, og skrev i etterkant boken «En bryggesjauers bekjennelser». Her kom han med en rekke detaljerte og kontroversielle beskrivelser av norsk meglerbransje.

Les også: - Meglere har et incentiv til å lyve

Han tror problemene Smith nevner i sin artikkel, er svært utbredte.

- Det er ingen tvil om at dette er ting som finner sted ikke bare i Goldman Sachs, men i meglerbransjen generelt - verden over. Integriteten er på vikende front, sier Berge til E24.

UTBREDT PROBLEM: Aslak Berge, som jobbet fire år som analytiker i First Securities, mener problemene den tidligere Goldman Sachs-toppen tar opp er utbredt i meglerbransjen verden over.

Octavian Forlag

Den tidligere analytikeren peker på at meglerbransjen har kommet under sterkt press inntjeningsmessig.

- Inntjeningsevnen har gått betydelig ned. En aksjepost på, la oss si 10.000 kroner, som for 10 år siden ga en kurtasje på 350 kroner, koster nå 9 kroner å handle på Nordnet. Nordnet er landets største meglerhus. Det er klart at hele bransjen merker dette marginpresset, sier Berge.

- Samtidig har robothandel vasket bort en god del kunder.

Det er likevel ikke god nok grunn til å nedprioritere kundens beste, understreker han. Berge deler Smiths syn på at å prioritere bankens egne penger over kundens er en dårlig strategi på sikt.

- Dette er selvfølgelig noe som svekker omdømmet til bransjen. I det lange løp er det en veldig uklok strategi å berike seg på kundens bekostning.

Han mener det er vanskelig å skissere en klar løsning på problemene med ukultur i meglerbransjen.

- Jeg bare peker på problemet, men det er klart at et strengere regelverk er noe det er nærliggende å tenke på.

OPPDATERING: New York Times opplyser at Greg Smith har hatt tittelen «executive director» og leder for investeringsbankens derivatdel i Europa, Midtøsten og Afrika (EMEA). Goldman Sachs har via et kommunikasjonsbyrå tatt kontakt med E24, og gitt beskjed om at tittelen som oppgis i NYT er feil. Ifølge GS har Smith hatt tittelen «Vice President» i derivater for EMEA, en tittel uten lederansvar, som 12.000 i investeringsbanken er i besittelse av.