Nærmere 25.000 oljejobber borte

Oljeserviceselskapet Aker Solutions, som kontrolleres av Kjell Inge Røkke, skal kutte 500 stillinger. Nå sprer oljekrisen seg til nye landsdeler.

OLJEKRISEN: Så langt er kystfylkene fra Agder til Trøndelag hardest rammet av oljenedturen. Nå rammes andre deler av Norge. Bildet er fra Oseberg feltsenter i Nordsjøen.

Marit Hommedal
Publisert:

Tirsdag ble det kjent at Aker Solutions skal gjennom en omfattende nedbemanningsprosess i selskapets subseavirksomhet.

Opptil 500 kan bli rammet av kuttene som vil ramme ansatte på Fornebu i Bærum, Stokke i Vestfold, Moss i Østfold og Tranby i Buskerud.

Det Kjell Inge Røkke-dominerte selskapet rammes knallhardt av den lave oljeprisen, og nyheten kommer på toppen av at selskapet tidligere i år meldte om kutt i samme størrelsesorden.

– Oljeselskapene reduserer sine investeringer og utsetter enkeltprosjekter, og det har ført til en markant nedgang i aktiviteten i det norske oljeservice-markedet det siste året, sier Per Harald Kongelf, sjef for Aker Solutions i Norge, i en melding.

Nærmere 25.000 jobber borte

Aker Solutions er ikke det eneste storselskapet i oljebransjen som melder om kraftige kutt om dagen. Forrige uke ble det kjent at oljeserviceselskapet National Oilwell Varco Norway skal si opp 900 faste ansatte og 600 konsulenter.

Les også:Aker Solutions-topp: - Det blir verre før det blir bedre

I løpet av det siste halvannet året har DNB Markets utarbeidet en oversikt over antall stillinger som barberes bort i oljebransjen. Megler Truls Oma Erichsruds siste tall var 23.924, men Erichsrud anslår overfor VG at tallet nærmer seg 25.000 bare etter de varslede kuttene i Aker Solutions og National Oilwell Varco.

– Det kan være vesentlig høyere også, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank og viser til at NAV har utarbeidet tall som anslår at over 36.000 oljejobber kuttes.

Les også:Slik rammes Stavanger av oljesmellen

Andreassen sier den registrerte ledigheten så langt har vært konsentrert langs kysten fra Agder-fylkene og opp til Trøndelag.

FRYKTER HØY LEDIGHET: – Vi vet at i Oslo og Akershus får en av ti til en av ni lønnen dekket av et oljeselskap i Norge eller i utlandet, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.

Frode Hansen

Men nå ser han tegn til at oljesmellen sprer seg i andre landsdeler:

– Vi vet at i Oslo og Akershus får en av ti til en av ni lønnen dekket av et oljeselskap i Norge eller i utlandet. Det er klart at når oljeselskapene reduserer pengebruken med minimum 20 prosent, så har det store utslag i de deler av landet som ikke er tyngst på olje. Vi vil se effekter av det andre steder, sier Andreassen.

Les også:Nedtur på alle fronter

Norsk Industri: – Nye trekk

Direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri bekrefter situasjonen:

– Nå ser vi at nedbemanningen for alvor kommer på Østlandet – både i store bedrifter som DNV og Aker Solutions, men også i underleverandørbedrifter i Vestfold og Telemark. Oljeindustriens ringvirkninger er betydelig også på Østlandet, og det er det nye trekket vi ser nå i høst, sier Sunde.

Swedbank-økonom Harald Magnus Andreassen anslår at arbeidsledigheten vil nå 5,25 neste sommer. Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) er ledigheten nå på 4,5 prosent.

– Jeg tror mitt anslag er mer forsiktig enn for høyt, sier Andreassen, som får støtte av sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen:

– I våre prognoser vil arbeidsledigheten stige med tusen personer i måneden frem til 2019. Da passerer vi en arbeidsledighet på 6 prosent, sier Jan L. Andreassen.

Sjekk oljeprisen her!

- Vil prege norsk økonomi

SER MØRKE SKYER: – Dette kommer til å prege norsk økonomi utover vinteren, og politikerne kommer til å bli skremt når den norske stat vil gå med underskudd fra 2016, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen.

Sjeføkonomen konstaterer at Norges Bank og SSB har anslått at 300 000 norske arbeidsplasser er direkte eller indirekte avhengig av oljenæringen.

– Dette kommer til å prege norsk økonomi utover vinteren, og politikerne kommer til å bli skremt når den norske stat vil gå med underskudd fra 2016. Budsjettet i høst vil bli lagt opp med underskudd, og da er vi over i en annen æra, sier Jan L. Andreassen.

Og legger til:

– Det traumatiske nå er at det er yrkesgrupper som ingeniører, som normalt har levd godt i gode og dårlige tider, som mister jobben. Skal de inn i kommunal sektor, er det ofte halv lønn. Og selv der er det blitt mange om beinet, sier Andreassen, som etterlyser politisk vilje til å vedta store infrastrukturprosjekter for å møte de neste årene.

Les også:160.000 oljearbeidere har mistet jobben

– I 2019 står Johan Sverdrup-feltet til 120 milliarder kroner ferdig. Det blir tusenvis av ledige hvis vi ikke har noe annet å komme med, sier han.

Direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri ser liten tegn til bedring hos medlemsbedriftene:

– Når man ikke har ordre, så har man et problem. Jeg tror denne runden nå i høst smerter, for nå er vi nede på medarbeidere som man gjerne vil ha med seg i en ny oppgangsperiode. Men man kan ikke se at den kommer, sier Sunde.

Ifølge Sunde var det mange bedrifter som valgte å utsette nedbemanningsprosesser i sommer.

– Man har sett an litt, men ettersom oljeprisen har holdt seg lav nå i høst, har det oppdemmet seg en ny nedbemanningsrunde. Den er vi nå i gang med i flere bedrifter dessverre, sier Knut E. Sunde.

MILLIARDINVESTERING: Dette er feltsenteret til Johan Sverdrup-feltet på Utsirahøyen i Nordsjøen. – I 2019 står Johan Sverdrup-feltet til 120 milliarder kroner ferdig. Det blir tusenvis av ledige hvis vi ikke har noe annet å komme med, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen.