Christina (22) utkonkurrerte over 100 søkere i kampen om sommerjobb

Mens vi slikker sol stiger studentene inn i arbeidslivet for å gjøre jobben vi tar ferie fra.

SUMMER INTERNSHIP: Christina Marie Lie (22) har sikret seg et internship i Norges største meglerhus, DNB Markets. Lie utkonkurrerte over 100 søker, og er glad for sjansen som summer intern i meglerhusets Corporate Finance-avdeling.

Jon Herland
Publisert:

Sol og sommer er over oss, men for studentene er det nå det virkelige arbeidet begynner.

Christina Marie Lie (22) har sikret seg et internship i Norges største meglerhus, DNB Markets. Lie utkonkurrerte over 100 søkere, og er glad for sjansen som summer intern i meglerhusets Corporate Finance-avdeling.

Det til tross for at hun må bytte ut sommerferien med jobb:

- Jeg har ingen problemer med å bytte ut sommerferie med et svært relevant internship i forhold til det jeg studerer, sier Lie til E24.

- Til høsten begynner jeg på master med spesialisering i finans, og er sikker på at det å få jobbe med corporate finance i sommer vil gi meg et fortrinn når jeg skal tilbake på skolebenken til høsten og for videre fremtidig karriere, sier hun.

Til vanlig studerer hun til siviløkonom ved Handelshøyskolen BI i Oslo.

LES OGSÅ: 9028 søkere på 385 summer internship

- Investering for fremtiden

Hun ser på sommerjobben i meglerhuset som en investering for fremtiden, og som mange andre studenter er en jobb i sommer viktig for å holde hjulene i gang.

- Det hjelper selvfølgelig på med ekstra inntekt, men i første omgang jobber jeg for erfaringen det gir meg. Lønnen veier selvsagt noe inn, men det viktigste for meg er hva man lærer og sitter igjen med etter internshipet, sier 22-åringen til E24.

Siviløkonomstudenten er ikke alene om å bytte ut sommersolen med kontorenes gråmalte tak.

83,5 prosent jobber deltid

For ifølge Arbeidsmarkedsundersøkelsen for Handelshøyskolen BI jobber hele 83,5 prosent av studentene ved siden studiene - en oppgang på tre prosent fra året før.

Tallene inkluderer sommerjobb og vanlig jobb ved siden av studiene. Handelshøyskolen har ingen eksakte tall på hvor mange av studentene som har sommerjobb i år.

Hos Econa, en interesseorganisasjon for høyt utdannede økonomer, siviløkonomer og økonomistudenter, bruker studentene også mer tid på arbeid ved siden av studiene.

LES OGSÅ: Her studerer de flittigste

Ifølge organisasjonens studentundersøkelse for 2012 bruker studentene i snitt 7,4 timer på arbeid/deltidsjobb - opp fra 6,7 timer i forrige undersøkelse i 2010.

Samtidig bruker studentene mindre tid på faktiske studier. Ifølge Econa-undersøkelsen har antall timer brukt på undervisning og egenlæring falt fra 29,1 timer i 2010 til 28,2 timer i år.

Det er mindre enn 6 timers arbeidsdag. 467 studenter fra hele Norge har deltatt i Econas undersøkelse.

- Norge henger etter

Den samme undersøkelsen viser også at flere studenter vil ha internship. For første gang har flere enn halvparten av Econas medlemmer søkt internship.

Tom Bolstad i organisasjonen Econa.

Econa

Men Tom Bolstad, administrerende direktør i Econa, mener det er for lite:

- Det er bra at flere studenter ønsker internship og at det er færre som sier at de ikke er interessert. Men her har arbeidslivet en jobb å gjøre. Vi henger etter på dette området i Norge. I mange andre land er internship langt mer normalt – i alle fall på høyere fagstudier som økonomi. Internship er en glitrende inngangsport til arbeidslivet, sier Bolstad til E24.

Han mener det er viktig at studentene skaffer seg en inntekt fra en arbeidsplass i sommer.

- Uavhengig av om man velger internships eller sommerjobb, bør studenter absolutt bruke en del av sommerferien sin på en jobb. Når man skal søke på drømmejobben senere i livet, er all jobberfaring viktig, sier Bolstad.

LES OGSÅ: - Flinke kvinner tiltrekker flinke kvinner

- Bygge større nettverk

Lie, som skaffet seg en av tre summer internship-plasser hos DNB Markets, håper sommerjobben skal gi henne solid erfaring slik at hun står bedre rustet til å møte et knallhardt arbeidsmarked:

- Hittil har jeg blitt inkludert i mange spennende prosjekter og hatt en svært bratt læringskurve. Jeg har fått mye ansvar kombinert med veiledning underveis, sier hun til E24.

- Internshipet har hittil vært veldig spennende, utfordrende og lærerikt, noe jeg er sikker på at det vil fortsette å være ut sommeren også. Jeg håper på å sitte igjen med mye verdifull kunnskap og erfaringer, i tillegg til dette håper jeg på å bygge et større nettverk, knytte nye bekjentskaper, og selvfølgelig å gjøre et godt inntrykk, sier Lie.

Ifølge BIs undersøkelse bruker 1 av 4 studenter nettverket eller deltidsjobben for å skaffe seg full jobb etter endte studier.

(saken fortsetter under bildet)

NORGES STØRSTE MEGLERHUS: Christina Marie Lie har sikret seg et internship i DNB Markets denne sommeren.

Jon Herland

- Krydre CV-en

Bolstad i Econa mener sommerjobb er alfa og omega for å bygge seg en videre karriere.

- Det er viktig å vise at man tar initiativ og vil skaffe seg relevant erfaring. Spennende sommerjobber, eller i det hele tatt å ha sommerjobb, er slike ting som bidrar til at du kan krydre CV-en din med noe ekstra den dagen du skal søke på jobb. Sommerjobb bidrar også til at du får et nettverk i arbeidslivet, som kan være nyttig den dagen du skal ha fast jobb, sier han.

Lie i DNB Markets håper å kunne ta med seg erfaringen hun er i ferd med å skaffe seg til å bygge videre på fremtidige studier og karriere. Hun jobber med alt fra analyse, verdivurdering til utarbeiding av presentasjoner og dokumenter i sammenheng med avtaler i meglerhuset.

22-åringen håper innsatsen i sommer vil gjøre at hun stillere sterkere til en eventuell fast jobb i Norges største meglerhus, men det krever beinhard jobbing.

- Det hadde selvsagt vært fantastisk å få muligheten til å jobbe fast i DNB Markets etter endte studier, og sånn sett føler jeg meg svært privilegert som allerede nå kan få et såpass godt innblikk i hva som kreves for å lykkes innen corporate finance, sier hun.

- I første omgang fokuserer jeg på å prestere sterkt som intern, og så får tiden vise om det kan resultere i en mer permanent stilling i fremtiden, legger hun til.

Mastergrad

Lie var ferdig med en Bachelorgrad i vår og begynner på en mastergrad til høsten. Den vil hun etter planen være ferdig med i 2014.

Hun har jobbet deltid i DNB Markets siden januar, og i fjor sommer jobbet hun ved en annen avdeling i meglerhuset.

I Arbeidsmarkedsundersøkelsen fra BI sier 18, 6 prosent at de fikk jobben gjennom direkte kontakt med bedriften, mens 6,7 prosent fikk jobben fordi de jobbet i bedriften under studiene.

LES OGSÅ: