Sjefene hevet 40 millioner i lønn mens Terra gikk i grøften

Terra Markets har tapt 115 millioner på tre år. I samme periode tok de to nå avgåtte topplederne ut nesten 40 millioner i lønn og bonus.

TOK UT MILLIONER: Mens Terra markets har levert blodrøde tall år etter år, tok Terra-Gruppens toppsjef Stein Ole Larsen ut 21,1 millioner i lønn og bonus på fem år. I går gikk han på dagen etter at Finanstilsynet refser selskapet i en ny rapport.

Morten Holm
Publisert:,

I går ble det kjent at Finanstilsynet retter ny, krass kritikk mot finanshuset Terra - fem år etter den såkalte Terra-skandalen. Innholdet i den foreløpig ikke-offentlige rapporten var så knusende at Terra-Gruppens toppledelse i går valgte å gå på dagen.

Les også

Hun skal rydde opp i Terra

Det er den samme toppledelsen som for fem år siden fikk jobben med å rydde opp etter skandalen, der Terra solgte råtne investeringsprodukter til norske kommuner, som gikk på tap i hundremillionersklassen i handelen.

115 millioner i tap

Toppsjefen i Terra-Gruppen, Stein Ove Larsen, sa i går at det dårlige resultatet meglerhuset Terra Markets har levert de siste årene, er hovedårsaken til at han trekker seg.

Terra Markets har siden 2009 tapt cirka 115 millioner kroner, ifølge Dagens Næringsliv lørdag.

Men i samme periode som selskapet leverte blodrøde tall, hevet både Larsen og Terra-Gruppens visekonsernsjef Lise Vedde-Fjærestad millionlønninger og - bonuser.

Millionlønn

Siden 2007 - da de to tok over for å få skuta på rett kjøl - har de til sammen tatt ut 39 millioner kroner i lønn og bonus.

Dette er inkludert de lukrative sluttpakkene, som blant annet gir dem etterlønn i 12 måneder.

- Det er nå en gang sånn i Terra som andre steder at en må vurdere hva en skal betale sine medarbeidere sammenlignet med hva en betaler for disse andre steder. Det er et konkurransesamfunn, sier Larsen til DN.

Detaljene i rapporten som Finanstilsynet har levert til Terra, er ikke offentlig kjent ennå. Hvilke konsekvenser den vil få for konsesjonene til selskapet er derfor uklart.

I går valgte imidlertid Terra å legge ned Terra Markets meglerbord i Oslo. I Norge og Litauen får tilsammen 30 sparken.

Les også:


Terra-sjefen går på dagen
Legger ned meglerbordet
Finanstilsynet har jobbet med Terra siden mai
Terra-ordfører: En kynisk bransje
Skandaleselskapet som tappet Kommune-Norge