Kommentar: Hils på din verste fiende i aksjemarkedet – deg selv!

Med noen uker igjen av børsåret 2017 ser Oslo Børs til å levere en avkastning noe over normalen.


<p><b>FORSKJELLER:</b> Amerikanske studier viser at den gjennomsnittlige fondsinvestoren i USA har oppnådd en årlig avkastning på 5 prosent mens markedet har gitt 9 prosent, skriver Kjetil Melkevik i sin kommentar. </p>

FORSKJELLER: Amerikanske studier viser at den gjennomsnittlige fondsinvestoren i USA har oppnådd en årlig avkastning på 5 prosent mens markedet har gitt 9 prosent, skriver Kjetil Melkevik i sin kommentar. 

 
kommentar Kjetil Melkevik

Melkevik er siviløkonom fra Norges Handelshøyskole, samt Renteanalytiker og Autorisert Porteføljeforvalter.

Leder for Institusjonelle Kunder i Holberg Fondene. Har tidligere jobbet i Nordea Markets og Orkla.

Holberg Fondene er en uavhengig fondsforvalter innen aksjer og renter.

Hva er egentlig normalen og hvor ofte får du denne avkastningen? Svarene er at normalavkastningen på Oslo Børs i perioden fra 1984 til i dag vært i overkant av 10 prosent men denne avkastningen har du sjelden opplevd å få.

Med solide oppturer og dype nedturen har den årlige avkastningen variert fra -50 til +65 de siste tiårene.

Som investor er det lett å miste troen på markedet når avkastningen uteblir og kurstapene blir store.

Det er da du treffer din største fiende i aksjemarkedet – deg selv.

Amerikanske studier viser at den gjennomsnittlige fondsinvestoren i USA har oppnådd en årlig avkastning på 5 prosent mens markedet har gitt 9 prosent. Hva skyldes denne store forskjellen? Jo, den kan forklares med at man blir psyket ut av fallende markeder og selger sine fondsandeler etter markedet har falt. Man blir også begeistret etter å ha sett markedet stige i lang tid og kjøper fond, og gjerne de fondene som har gjort det best, etter at det har blitt dyrt.

Det er ikke vanskelig å skjønne at man blir påvirket av markedssvingningene man blir utsatt for, men samtidig er det greit å minne seg selv på hvorfor man skal eie aksjer ved jevne mellomrom.

Du skal eie aksjer for å ta del i den verdiskapningen som gjøres i bedriftene. Som aksjonær eller eier av fondsandeler i aksjefond får man rett til utbytte og man får ta del i den verdistigningen bedriftene klarer å skape. Den viktigste driveren for fremtidig aksjekurs er utviklingen i bedriftenes inntjening. Noter det på en lapp (top) og hent den frem når neste nedtur kommer.

God og fredelig jul ønskes fra oss i Holberg Fondene!

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

Se alle kommentarer på E24
På forsiden nå