Kommentar:  Intelligent Amazon eller kryptisk Boble?

Denne uken ser vi nærmere på dagens versjon noen klassiske bilmerker og spør om det vil være Amazon eller Boble som ser mest interessant ut.


<p>Kjetil Melkevik i Holbergfondene kommenterer Amazon og bitcoin i dagens Holberggraf.</p>

Kjetil Melkevik i Holbergfondene kommenterer Amazon og bitcoin i dagens Holberggraf.

 
kommentar Kjetil Melkevik

Melkevik er siviløkonom fra Norges Handelshøyskole, samt Renteanalytiker og Autorisert Porteføljeforvalter.

Leder for Institusjonelle Kunder i Holberg Fondene. Har tidligere jobbet i Nordea Markets og Orkla.

Holberg Fondene er en uavhengig fondsforvalter innen aksjer og renter.

Bitcoin og andre digitale valutaer er på alles lepper. De norske næringslivssidene som E24 og dn.no har for eksempel tatt inn bitcoin på sine forsider sammen med andre viktige økonomiske størrelser for norsk økonomi som oljepris, rentenivå, Oslo Børs og de tradisjonelle valutakryssene. Hmm …

Om bitcoin er en boble eller noe ganske annet er det mange som har synspunkter på. Det man hvert fall kan slå fast er at den finansielle valutaen har noen kjennetegner som minner om en finansiell boble, men å påvise at man har med en boble å gjøre, er ikke mulig før etter den har sprukket.

Samtidig som digitale valutaer har blitt mye omtalt har det amerikanske selskapet Amazon bygget sin forretning fra å være tidlig med online bokhandel til i dag å revolusjonere verdens detaljhandel. I starten var Amazon så smart at en ved å vite hvilken bok du kjøpte på nettet, kunne foreslå lignende bøker til den du hadde kjøpt. Og ja, du kjøpte den også.

I dag truer Amazon mange etablerte aktører i detaljhandelen. Kjøpesentre og fysisk distribusjon merker konkurransen fra nettgiganten. Med sitt egne Amazon Basics tar de nå opp konkurransen med kjente varemerker. De vil lansere flere og flere forbruksprodukter som er egenprodusert. Godt hjulpet av sin populære Alexa-robot vil stadig flere forbrukere bli guidet til å velge sine Basics produkter.

Både Volvo Amazon og Volkswagen Boble var i sin tid populære bilmodeller med stor salgssuksess. I valget mellom Amazon eller bitcoin som investeringsobjekt vil jeg tro det er noe enklere å forstå forretningsmodellen og verdsettelsen til Amazon. Men, gode gamle finansfaglige vurderinger kan ha godt av å bli utfordret av ny teknologi og innovasjon.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Se alle kommentarer på E24
På forsiden nå