Han bygger restaurant under vann - som overgår det meste!

Gaute Ubostad og broren satser 50 millioner kroner på en murkoloss i fjæra. Tre måneder før Under åpner har den allerede 7000 bookinger i boka.


<p><b>BYGGER UNDER:</b> Gaute Ubostad og broren Stig står bak den undersjøiske restauranten Under, som åpner om noen måneder.</p>

BYGGER UNDER: Gaute Ubostad og broren Stig står bak den undersjøiske restauranten Under, som åpner om noen måneder.

kommentar Gard L. Michalsen

Ansvarlig redaktør og administrerende direktør i E24 Dine Penger AS

- Jeg er ufattelig glad for at jeg ikke hvor stor regningen ble før vi satte i gang, smiler Gaute Ubostad til publikum.

Han er en av foredragsholderne på Agderkonferansen i Kristiansand tirsdag, hvor NHO med flere tar tempen på næringslivet i det nye storfylket i sør.

Og Ubostad er den med det klart mest spesielle prosjektet. 

EUROPAS FØRSTE undersjøiske restaurant, som går rett ned i fjæra utenfor Lindesnes. Ferdig bygd skal den veie nær 2500 tonn, i tre etasjer.

Bygget blir godt integrert i fjæra. Ambisjonen er å bli en del av og bidra til økosystemet, ikke forstyrre det.

Og nederst selve indrefileten, en spisesal med panoramavindu mot fjorden og 100 sitteplasser.

Snøhetta har tegnet, byggingen startet i januar 2018 og om noen måneder åpnes underverket.

 <p><b>OPPLEVELSE:</b> Ambisjonen er at byggverket også skal være åpent og tilgjengelig også for de som ikke er spisegjester .</p>

OPPLEVELSE: Ambisjonen er at byggverket også skal være åpent og tilgjengelig også for de som ikke er spisegjester .

DET LIGGER mellom Krågevika og Kjerkevågen i Lindesnes. Her sør i landet, hvor de er både treige og innadvendte, men det stemmer kanskje ikke.

For som containerberget utenfor Kilden kulturhus i Kristiansand forteller: Sørlandet har alltid levt av eksport og dialog med resten av verden.

Agder eksporterer for 47 milliarder kroner, ifølge Menons nye eksportanalyse for NHO.

Fylket er blant de mest eksportintensive i landet, med 548.000 kroner i eksportverdi per sysselsatt i næringslivet. Det gir en femteplass, et lite steinkast bak Møre og Romsdal på førsteplass. Men foran Rogaland. Her snakker vi eksport utenom olje og gass fra norsk sokkel.

Og eksporten kommer fra overalt i fylket. Ikke bare sentrum:

- Farsund eksporterer varer og tjenester for 8 milliarder kroner, som NHO-sjef Ole Erik Almlid sa det fra scenen.

 <p><b>PRESENTERTE:</b> Gaute Ubostad på Agderkonferansen i Kristiansand tirsdag.</p>

PRESENTERTE: Gaute Ubostad på Agderkonferansen i Kristiansand tirsdag.

REISELIV ER EN liten, men viktig del av Sørlandets eksport. Den er i vekst, og Gaute Ubostad er blant dem som bidrar til det.

Han og broren Stig er fjerde generasjon hotelldriver på Rosfjord Strandhotell i Lyngdal. De står bak ideen om Knerten-land og Vestly-park, som åpner om noen år i Lyngdal.

For noen år siden kjøpte de Lindesnes Havhotell i Lindesnes. Det er her Under nå bygges. Og skal få gjester fra hele verden.

- Vi har 7000 reservasjoner nå. Så langt er det mye lokalt og nasjonalt, men vi har 16 nasjonaliteter som har booket bord, forteller Gaute Ubostad til E24.

Han legger til:

- Jeg tror nok ikke dette blir en restaurant du går på ofte.

TIL GJENGJELD VIL brødrene gi deg en opplevelse du kan huske, takket være den danske kjøkkensjef Nicolai Ellitsgaard og hans topptrente lag. På kjøkkenet står et lag med erfaring fra steder som Noma, Maemo og Statholdergaarden.

- Vi skal presentere og servere Sørlandet. Det blir 16 til 18 retters menyer med smaker fra landsdelen. Det blir både noe du aldri har smakt før, og det blir kombinasjoner som bygger på tradisjoner, sa Gaute Ubostad til Agderkonferansen.

Samtidig skal det være mat, understreker han:

- Det skal ikke være så kreativt at det ikke er gøy å smake!

 <p><b>FULLBOKKET:</b> Skal du spise her i 2019, må du følge med - restauranten er allerede fullbooket ut september.</p>

FULLBOKKET: Skal du spise her i 2019, må du følge med - restauranten er allerede fullbooket ut september.

UBOSTAD VAR Agderkonferansens mest populære mann i pausen. De blide sørlendingene kunne ikke få fullrost prosjektet, kreativiteten og galskapen nok.

Saken fortsetter under annonsen.

Og prosjektet har ikke overraskende fått oppmerksomhet langt utenfor både landsdelens og landets grenser. Forbes er blant mediene som har fått opp øynene.

FOLKSOMT: Det manglet ikke på skryt, samarbeid eller andre spørsmål til Gaute Ubostad i Kilden tirsdag.
FOLKSOMT: Det manglet ikke på skryt, samarbeid eller andre spørsmål til Gaute Ubostad i Kilden tirsdag.

- Det mest spesielle var vel Playboy. De skrev en sak om oss. Og så ville CNN ha meg med på direktesending, forteller Ubostad til E24.

- Men du takket nei?

- Ja, det syntes jeg ble for mye. Hva skulle jeg står der og stamme på skjermen om, svarer han muntert.

UNDER HAR KOSTET mer enn 50 millioner kroner. Etterspørselen er stor, kostnadsnivået blir også høyt. Forhåpentligvis kjøper gjestene så mye god vin at regnestykkene går opp, sier Ubostad.

- Jeg har tenkt mange ganger at det sikkert hadde vært mer lønnsomt å bruke disse timene og pengene på noe annet, forteller han.

- Men det hadde ikke vært like artig. Dette skaper så utrolig mye mer. Og gir masse energi!

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Se alle kommentarer på E24
På forsiden nå