Det er fremtidens ledere som forandrer verden. Derfor er det viktig å løfte fram de beste

Etter ti år med E24 Ledertalentene, er kåringen kanskje viktigere enn noen gang.


<p><b>VANT I FJOR:</b> Pablo Barrera, som er direktør med ansvar for alle innkjøp i Yara, ble årets ledertalent 2018.</p>

VANT I FJOR: Pablo Barrera, som er direktør med ansvar for alle innkjøp i Yara, ble årets ledertalent 2018.

kommentar Gard L. Michalsen

Ansvarlig redaktør og administrerende direktør i E24 Dine Penger AS

Er det konsulenter fra Boston Consulting Group og McKinsey som skal redde verden?

Nei, vil mange tenke. De skal bare tjene mest mulig penger. For seg selv og for andre.

Men den klisjeen holder kanskje ikke lenger. Se bare på de to siste års vinnere av Ledertalentene:

MARIE NIELSEN vant i 2017 for sin imponerende innsats i land som Sierra Leone og Etiopa. Først etablerte hun McKinseys kontor i Øst-Afrika, og jobbet deretter tett med gjenoppbyggingen av Sierra Leone etter Ebola-epedemien. Så startet hun Penda Manufacturing i Etiopia. Selskapet er sentralt for resirkulering av papp og papir i landet - og gir fattige en jobb å gå til.

Vet du av et ledertalent under 35 år? Send inn tips til vår kåring!

ÅRET ETTER var det Pablo Barreras tur. Han kom fra Boston Consulting Group til Yara i 2014, og fikk raskt ansvar for selskapets virksomhet i Chile. I dag er han konserndirektør for innkjøp, med en portefølje på over 70 milliarder kroner i året.

Det er store penger. Men ambisjonene er enda større:

– Hovedgrunnen til at jeg kom til Yara var selskapets visjon om å bidra til bærekraftig matproduksjon for verden, uttalte 33-åringen til E24 i fjor.

DET BLÅSER EN grønn vind over Norge, Europa og store deler av verden. Fra skolestreikende ungdommer til demokratiske politikere i USA. Tankeledere, aktivister og politikere er vesentlige for folkeopplysning, debatt og bevissthet.

Men det holder ikke med dem som tror på og snakker om forandring. Eller vedtar ambisiøse mål.

Noen må gjennomføre endringene, utvikle teknologien og gjøre en annen verden både mulig og lønnsom.

 <p><b>RESIRKULERING</b>: Marie Nielsen (t.v.) er gründer og leder av papirresirkuleringsprosjektet Penda i Etiopia. Her sammen med Alemtsehay Belihu Tsenbelo, som Marie har trukket frem som en stor grunn til at prosjektet går så bra. Nielsen ble årets ledertalent i 2017.</p>

RESIRKULERING: Marie Nielsen (t.v.) er gründer og leder av papirresirkuleringsprosjektet Penda i Etiopia. Her sammen med Alemtsehay Belihu Tsenbelo, som Marie har trukket frem som en stor grunn til at prosjektet går så bra. Nielsen ble årets ledertalent i 2017.

DEN OPPGAVEN ER det til syvende og sist næringslivet som må ta, i samspill med politikere, forskere og resten av samfunnet.

Og i dag er det knapt noe selskap som kan la være å forholde seg til miljø, klima og bærekraft.

Ja, for noen er det mye staffasje og markedsføring. Men det er ikke bare snakk. Stadig flere gjør noe også.

E24S LEDERTALENTER gjennom ti år er blant disse. Som Håvard Lillebo (2011) og Andreas Thorsheim (2012), begge innenfor solenergi. Sistnevnte hoppet av en lovende karriere innen media og tech for å spikre solceller på norske hustak.

Alle de fire nevnte har noe til felles: En tilsynelatende tradisjonell karriere i næringslivet. Som gradvis dreier seg mot bærekraft og miljø, gjerne kombinert med entreprenørskap.

SLIKE LEDERE og historier trenger Norge og Verden flere av.

Derfor vil vi høre om dem, fortelle det videre til leserne våre - og kåre de aller beste.

Derfor er Ledertalentene etter ti år kanskje viktigere enn noen gang.

Og derfor håper vi at det første du gjør når du har lest denne teksten, er å sende oss dine tips på hvem som hører hjemme i kåringen.

SÅ ER DET SELVSAGT ikke noe krav at disse må stå på nippet til å redde verden. E24 Ledertalentene er for alle bransjer, selskaper og kategorier. Det er en kåring for å løfte fram god ledelse og talent, uavhengig av hvor det finnes. Vi skal kåre de beste direktørene, utviklerne, markedssjefene og selgerne.

OG VERDEN - den kommer til å forandre seg uansett.

Forhåpentligvis i riktig retning.

Og kanskje bittelitt takket være de mange dyktige norske ledertalentene.

Er du opptatt av ledelse, karriere og talent? Meld deg inn i Facebook-gruppa E24 Ledertalentene!

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Se alle kommentarer på E24
På forsiden nå