Bjørnen sov i Kredittilsynet

Kristin Halvorsen er fornøyd med Kredittilsynet og Forbrukerrådet. Det er det ingen grunn til.
<b>BJØRNEN SOV:</b> Bjørn Skogstad Aamo var lenge daff i saken om strukturerte spareprodukter.
BJØRNEN SOV: Bjørn Skogstad Aamo var lenge daff i saken om strukturerte spareprodukter.
kommentar Elin Ørjasæter

Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller.

Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter.

Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker.

Født: 25. februar 1962

Avhengig av: Kaffe og Twitter.

Drømmebil: Mini Roadster cabriolet.

Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små.

Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash.

Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.

(...) Har vi ikke et tilsyn som matcher på kunnskap om hva som skjer i bransjen er det ikke noe effektivt tilsyn, sa Kristin Halvorsen på en konferanse mandag. Men det har vi, forsikret hun tilhørerne. Også forbrukermyndighetene fikk ros for å være aktive og stille krav til både finanssektoren og til politikere.

Av og til er det bedre å si sannheten enn å være en motiverende leder. Kristin burde sagt sannheten på mandag. Og den er at begge instanser sviktet da det gjaldt i forhold til strukturerte spareprodukter. Faktisk var Kristin Halvorsen den eneste enkeltperson hos offentlige myndigheter som skjønte hva som foregikk. De daffe tilsynene kom aller, aller sist på banen

Jo da, Kredittilsynet er jevnt på banen i saker som gjelder bankenes soliditet. Og Forbrukermyndighetene er kjempegode til å sammenligne strykerjern til kr. 299 med strykejern til kr. 349. Viktig nok, begge deler.

Men det Tom Staavi i bladet Dine Penger kaller tidenes økonomiske svindel, gikk begge instanser hus forbi. Da ivrige investeringsrådgivere raidet norske eldresentre lå både Kreditttilsynet og Forbrukerrådet og sov tungt. Til tross for at de fikk gjentatte innspill om saken fra private, frittstående aktører.

Ifølge bankenes egne tall var 48 milliarder kroner plassert i strukturerte spareprodukter per. 1. Januar 2007. Av disse gikk over halvparten med tap, og det før tegningsprovisjon og alternativ avkastning er beregnet. Og dette var produkter som ble presentert som ekstra sikre overfor kundene.

Disse tallene ble presentert av Pengedoktoren, et frittstående konsulentselskap ledet av Agnes Bergo i et foredrag hos Finansnæringens hovedorganisasjon i fjor. Hun tok samtidig sterkt til orde for et forbud mot "churning".

"Churning" har vært spesialøvelsen til Acta og andre såkalte investeringsrådgivere. Det betyr at de overtaler kunden til å flytte sparepengene inn i stadig nye produkter, slik at tegningsgebyrene spiser opp kapitalen etter hvert. Acta tjener penger, kunden taper penger uten å skjønne hva som foregår. Og churning er forbudt i en rekke land, blant annet USA.

Men ikke i Norge. Her følger jo både Kredittilsynet og Forbrukerrådet så godt med at forbud ikke er nødvendig, eller hva? Slik er det dessverre ikke. Bare spør Tormod Berg Hansen, mannen som investerte 2,3 millioner kroner hos Acta og endte med å betale samme beløp i tegningsgebyrer. "Churning" er ikke bare knyttet til strukturerte spareprodukter, men kan dukke opp som metode i salg av mange typer finansprodukter.

Da tilsynsmyndighetene endelig våknet i saken om strukturert sparing, var det etter vedvarende press fra magasinet Dine Penger og Pengedoktoren, i tillegg til andre aviser, konsulenter og universitetsansatte.

Kredittilsynet og Forbrukerrådet halser nå etter for å høste ære. Kanske Kristin bør ære dem som æres bør? Det er private aktører som har hatt kompetanse og vist mot overfor finansnæringen. Og den som lyttet og gikk til aksjon, var Kristin selv. De daffe tilsynene kom aller, aller sist på banen.

Dine Penger er eid 100 prosent av VG. VG eier også 40 prosent av E24.

Se alle kommentarer på E24
På forsiden nå