Finanshøring uten oksygen

Opposisjonen ble kvalt under finanskomiteens høring torsdag. Ett kvarter til, og vi hadde alle ligget døde på gulvet av mangel på luft.
kommentar Elin Ørjasæter

Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller.

Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter.

Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker.

Født: 25. februar 1962

Avhengig av: Kaffe og Twitter.

Drømmebil: Mini Roadster cabriolet.

Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små.

Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash.

Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.

Torsdag var det åpen høring om finanskrisen. Finansminister Kristin Halvorsen, sentralbanksjef Svein Gjedrem og Kredittilsynssjef Bjørn Skogstad Aamo møtte Stortingets finanskomite. Mente hun statsbudsjettet var hugget i sten?

Pressen var møtt mannsterke opp. Om lag seksti mennesker skulle dele noen få kubikkmeter luft. Det avlange møterommet var nærmest en bunkers, trukket innvendig med stoff og uten vinduer.

Kristin Halvorsen, Svein Gjedrem og Bjørn Skogstad Aamo hadde holdt tjue minutters innledning hver. Alle på pressebenken kjempet mot den søvndyssende mangelen på oksygen. Det samme gjorde politikerene og rådgiverne bak dem.

Bare Jan Tore Sanner så frisk og opplagt ut. Men det var da også hans dag. Han spurte når finansministeren egentlig hadde skjønt alvoret, og om hun mente statsbudsjettet var hugget i sten.

Så understreket han at det var han, på vegne av Høyre, som hadde tatt intiativ til høringen. Det var modig gjort, ettersom alle de seksti i rommet lurte på om de noen gang ville komme levende ut.

"Finanstalen viste at dere ikke tok innover dere urolighetene i krisen," sa Sanner. "Først forrige helg forsto dere at det var nødvendig å sette i gang tiltak."

Opposisjonen fikk virkelig det de hadde bedt om. En grundig gjennomgang av finanskrisen, med vekt på ordet grundig. Her var det mange foiler med finansteknikk.

Problemet er bare at man redder seg ikke ut av en orkan ved å nitid beskrive orkanens forløp fram til nå. Det vet både Gjedrem, Halvorsen og Skogstad Aamo.

Og det vet også Jan Tore Sanner. Fasiten har vi først om noen måneder. Var tiltakene riktige? Kom de tidsnok? Var de omfangsrike nok? Svein Gjedrem gav ingen forhåpninger om at han kunne avgi en presis prognose.

Det blir liksom ikke noe futt i en debatt om pengemarkedet, når situasjonen er så usikker. Og når problemene helt åpenbart er utløst av forhold utenfor Norge. Nærmere bestemt i "Amerika" som Skogstad Aamo sa.

Men alle fikk en grundig gjennomgang. Alle var høflige. Alle innledet sine spørsmål med å takke for den gode innledningen fra de tre på podiet.

Jeg lurer på hvordan man overlever som finansminister. Når man skal sitte foran, med alles blikk på seg, og ikke en gang få tilgang på luft.

Se alle kommentarer på E24
På forsiden nå