Fornuftig rentepause

Det er ingen bråhast med å øke renten. Derfor var dagens beslutning fra hovedstyret i Norges Banks fornuftig.

FORNUFTIG: Ifølge sentralbanksjef Øystein Olsens egen plan skulle renten øke med 0,25 prosentpoeng til 2,50 prosent. Men den internasjonale finansuroen fikk ham og hovedstyret i Norges Bank til å utsette økningen.
FORNUFTIG: Ifølge sentralbanksjef Øystein Olsens egen plan skulle renten øke med 0,25 prosentpoeng til 2,50 prosent. Men den internasjonale finansuroen fikk ham og hovedstyret i Norges Bank til å utsette økningen.
kommentar Per Valebrokk

Tidligere ansvarlig redaktør og administrerende direktør i E24 Dine Penger.

Du kan følge Valebrokk på Twitter

At sentralbanksjef Øystein Olsen og Norges Banks hovedstyre i dag skulle øke renten fra 2,25 til 2,50 prosent, har lenge vært en vedtatt sannhet.

August-økningen ligger i sentralbankens såkalte «rentebane», det vil si bankens egen prognose for renteutviklingen fremover. De burde jo vite best selv.

Likevel er det ikke overraskende at sentralbanken holdt renten uendret i dag og dermed gikk bort fra sin egen plan.

De siste ukenes uro, en stadig mer omfattende gjeldskrise internasjonalt og et tilnærmet børskrakk, kaster slike langtidsplaner over bord.

Som NHH-professor Ola Grytten, som har mast om høyere rente i lang tid, sier til E24 i dag:

«Hadde jeg sittet i hovedstyret til Norges Bank hadde jeg nok sagt at det er lurt å vente. Det kan rett og slett være lurt å se det litt an».

Slik jeg ser det, var det faktisk ikke en eneste grunn til å øke renten i dag.

Joda, det er mange grunner til at styringsrenten skal opp, som jeg oppsummerte i en kommentar i går:

  • Norsk næringsliv går godt, og bedriftslederne har solide forventninger til fremtiden
  • Arbeidsledigheten er på svært lave 2,8 prosent
  • Vi låner stadig mer penger, noe ferske tall fra mandag denne uken bekrefter
  • Boligprisene, en gjentagende bekymring for Norges Bank, fortsetter å stige

 

Men å øke renten akkurat i dag? Et usedvanlig dårlig tidspunkt.

For ikke la deg lure av gårsdagens rally på Wall Street eller oppgangen i Oslo og resten av Europa i dag. Markedet er skvettent, gjeldskrisen forsvinner ikke med stigende aksjekurser og politikerne i hele den vestlige verden er akkurat like rådville som de var for noen få dager siden.

Nesten som for å understreke hvor fornuftig Norges Banks beslutning var, falt aksjemarkedet kraftig kun minutter etter at rentebeskjeden kom klokken 14. Årsak: Rykter om at Frankrike er i ferd med å bli nedgradert fra sin AAA-rating.

Mer skal ikke til for at aksjeverdier for mange hundre milliarder kroner forsvinner på børsene i Europa.

Neste hovedstyremøte i Norges Bank er 21. september. Dersom verdens finansmarkeder har roet seg ned til da og verdensøkonomien ikke er dramatisk forverret, kan sentralbanksjef Øystein Olsen & Co. tre pent inn i rentebanen igjen.

For med mindre finansuroen går vesentlig utover den såkalte realøkonomien, altså handelen med varer og tjenester, trenger norsk økonomi høyere rente for ikke å koke over lengre frem i tid.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Se alle kommentarer på E24
På forsiden nå