Jens og Erna redder landet

Fram mot valget vil det bli stadig tydeligere. Jens og Erna tilhører samme parti. Ansvarlighetspartiet.

			JENS ELLER ERNA? Det gjør en forskjell. Selv om den er liten.
JENS ELLER ERNA? Det gjør en forskjell. Selv om den er liten.
kommentar Elin Ørjasæter

Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller.

Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter.

Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker.

Født: 25. februar 1962

Avhengig av: Kaffe og Twitter.

Drømmebil: Mini Roadster cabriolet.

Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små.

Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash.

Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.

Dersom politikken var et konsern hadde AS Norge vært styrt av Jens og Erna i fellesskap. Den siste uken har det blitt mer og mer klart at bare disse to partiene har en helhetlig analyse og styringskraft.

Dersom Norge hadde vært et AP/Høyre-konsern hadde Kristelig Folkeparti vært en avdeling med eget brand for å holde på de kristne kundene.

De øvrige partiene hadde surret rundt som konkurrenter, og tidvis gjort innovasjoner som fikk markedslederen til å skjerpe seg. Men foreløpig har ingen av dem tilsvarende troverdighet i det å styre landet med et tidsperspektiv som går lenger enn til neste valg. I neste uke vil Høyre og Ap fosse fram

Det mest interessante, for ikke si det eneste interessante, som har blitt et nytt tema i valgkampen er de mange som faller utenfor arbeidslivet. Forfatteren Simen Sætre presenterer i sin bok Petromania, et land der ingen lenger ønsker å jobbe.

Søndag presenterte Jens Stoltenberg sin visjon for de neste årenes styring i avisa Dagbladet. Den handlet om å løfte de 800 000 utenfor arbeidslivet inn i samfunnet igjen, eller i hvert fall bremse tilsiget av gruppen som ikke jobber.

I dag morges la Erna fram mye av det samme på en Civita-frokost i Oslo. Felles for Jens og Erna er at de virkelig brenner for saken. Fordi de forstår at et Norge på trygd ikke er bærekraftig. Aller minst for de trygdede selv.

Det er en fryd å høre på disse to erfarne politikerne når de snakker om ting de virkelig er opptatt av. Som når Jens en gang i mellom har tid til å bruke tid på pensjonsreformer i møte med pressen. Når Jens kobler demografi og pensjonsregler er han på sitt beste, og gjør tørt stoff til stor politikk.

Eller når Erna, som i dag, gir en helhetlig analyse av hvorfor en dårlig skole skaper utenforskap i voksen alder, og tilhørende vekst i trygdebudsjettene og dårlig konkurranseevne for industrien. Hvilket igjen gir dårlig grunnlag for å ta vare på de svakeste.

De frykter begge Petromania, landet som forvitrer etter langvarig oljepenge-misbruk. Nettopp derfor kan vi tørre å velge på dem.

Jo nærmere valgdagen kommer, jo mer går alvoret inn for velgerne. Vi skal ikke velge skjønnhetsdronning, eller den blondinen med penest ben. Vi skal ikke velge bompenge-general eller miljø-seminarist.

Fremskrittspartiet har rett i mange saker, og i kanskje særlig i de sakene de har fått mest kjeft for. De svikter imidlertid i forståelsen av Petromania, slik Øystein Sjølie forklarte torsdag i E24.

SV på sin side, har et engasjement for de viktigste sakene, nemlig fattige og klima. Men de leverer for svakt på analyse, og glemmer alltid at noen skal finansiere alt de er for. Å diskutere næringsliv med en middels SV-er er som å snakke til en ganske dum vegg.

Neste uke blir uka da AP og Høyre fosser fram. Og parallelt med det vil både Siv og Lars våkne klokka fem hver morgen med bondeanger. De dere papirlappene skulle de aldri undertegnet.

Følg Ørjasæter på Twitter som @orjas

Se alle kommentarer på E24
På forsiden nå