Kvalmt av Morgenbladet

Ukeavisa Morgenbladet bruker forsiden på en sak om inkassobransjen. De er «svinepelser» og «torpedoer i dress».
kommentar Elin Ørjasæter

Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller.

Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter.

Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker.

Født: 25. februar 1962

Avhengig av: Kaffe og Twitter.

Drømmebil: Mini Roadster cabriolet.

Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små.

Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash.

Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.

Morgenbladet er de intellektuelles yndlingsavis. Og det er langt mellom de intellektuelle og hverdagen til de mange næringsdrivende. De som er avhengige av at kundene betaler.

Journalist Håkon Gundersen presenterer seg selv som forfulgt av torpedoer, i dette tilfelle torpedoene i Lindorff. "Enn om vi forente kreftene?" skriver han, "Vi skulle gitt dem fullbyrdelse! Knusing av kneskåler er også dialog." fortsetter Gundersen oppglødd.

I en underlig sjangerblanding av en artikkel må han forstås slik at ansatte i inkassoselskaper fortjener å få kneskålene knust. Fordi de sørger for angstdrivende konvolutter i postkassene til folk.

At utgangspunktet faktisk er en ubetalt regning, er ikke en del av journalistens verdensbilde. At noen sitter et sted og ikke har fått betalt for en vare, angår ham ikke.

Men å overholde inngåtte avtaler er en del av det siviliserte samfunn. At snekker Pettersen, som har skiftet vinduer for herr og fru Nilsen får betalt for arbeidet han har utført slik at han selv kan betale sine regninger igjen.

Norge har en av verdens best regulerte systemer for gjeldsinndriving. Det er bra. Alle inkassobyråer i Norge må følge fastsatte gebyrer, salærer, og rentesatser. Satsene blir bestemt av våre politikere. Blir du dårlig behandlet kan du klage til inkassoklagenemda.

Men alle er enige om at avtaler skal holdes. Unntatt Morgenbladet. "De fleste konvoluttene kan du la ligge," skriver Morgenbladet. "Ikke bli skvetten av språket "bekjæring", "fordring", "tvangsfullbyrdelse"."

En slik oppfordring er ikke bare forakt overfor de næringsdrivende. Det er også forakt overfor dem som ikke klarer å betale det de skylder.

Det er et hovmodig kjekkasseri fra livsfjerne skribenter som ikke tar gjeld på alvor. Som ikke forstår at bak ubetalte regninger truer to tragedier. En for den næringsdrivende som kan gå konkurs. En annen for skyldneren som blir et gjeldsoffer.

Og begge disse parter har interesse av en inkassobransje som er effektiv og skikkelig, og som opererer under streng regulering fra myndighetene. Sånne som Lindorff for eksempel.

Svinepels, Gundersen, det er slike som forakter andre. Som forakter de han skylder penger og forakter samfunnets regler og alminnelig moral. Som gir gjeldsofre dårlige råd og som attpåtil fraterniserer med voldsbruk.

Morgenbladets illustrasjon er et bilde av en mann med slegge i den ene hånden og en regning i den andre. Han er på vei til inkassobyrået må vite. For å knuse noen kneskåler.

Eller er dette Morgenbladets forsøk på å fotografere en Lindorff-ansatt? Ikke lett å si. Hele oppslaget er uansett til å bli kvalm av.

Til forsiden

Se alle kommentarer på E24
På forsiden nå