Nærsynt Telenor-kjeft

Telenor har 120 millioner mobilkunder. 2,5 prosent av dem mistet mobildekningen 10. juni.

Telenor hadde fredag 10. juni sammenbrudd i mobilnettet i hele Norge. Foto: Heiko Junge / Scanpix
Telenor hadde fredag 10. juni sammenbrudd i mobilnettet i hele Norge. Foto: Heiko Junge / Scanpix
kommentar Elin Ørjasæter

Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller.

Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter.

Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker.

Født: 25. februar 1962

Avhengig av: Kaffe og Twitter.

Drømmebil: Mini Roadster cabriolet.

Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små.

Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash.

Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.

Alt i alt har Telenor levert god dekning på mobilnettet i landet vårt. Analytikerne E24 snakket med i forrige uke poengterte nettopp dette og antok at dekningsproblemene var forbigående.

I dag er Telenor et av verdens 500 største selskaper ifølge Financial Times Global. Norske skattebetalere eier 54 prosent av denne kjempen.

De samme skattebetalerne har mottatt 16,5 milliarder i utbytte siden Baksaas tiltrådte som sjef i 2002. Finansielt har selskapet hatt utrolige resultater, ved å kombinere vekst, avkastning og så langt; driftssikre tjenester.

Les også: Blant disse tjener Baksaas minst

For en gangs skyld har vi altså et norsk selskap som gjør suksess i noe annet enn olje, oljerelaterte tjenester eller rederivirksomhet.

Telenor er nå en av verdens viktigste leverandører i en av de aller mest drivende og utviklingsfremmende industrier; nemlig kommunikasjonsteknologi.

Vi hører lite om dette i norske aviser. Her er konsernsjefens lønn det røde flagget som tar all oppmerksomhet vekk fra Telenors formidable suksess.

Aftenposten kaller Jon Fredrik Baksaas ”bonuskongen” i dag mandag i en lederartikkel som kun handlet om lønna hans, relatert til driftsproblemene.

"Hvor høy lønn trenger Baksaas egentlig for å gjøre jobben skikkelig?" spurte VG retorisk på lederplass søndag.

VG henviser til at Telenor har vært innblandet i en korrupsjonssak i India. Den saken har faktisk kokt ned til at det gjelder en partner, og at den angivelige korrupsjonen skjedde før Telenor kjøpte seg inn.

Deretter henviser VG til barnearbeid, trolig fra saken i Bangladesh som gjaldt underleverandører. Uten å nevne at virksomhet i disse deler av verden faktisk er beheftet med en skyhøy risiko for både korrupsjon og barnearbeid.

Akkurat det bruker Telenor mye ressurser på å håndtere. Selskapet scorer høyt på Dow Jones såkalte bærekraftindeks (DJSI).

Lederen i Dagens Næringsliv på sin side er mest opptatt av at Baksaas var i København den dagen nettet gikk ned. Forutsetter avisen også at Baksaas kaster seg på flyet til Bangladesh hvis nettet går ned der noen timer?

Selskapets sjef i Norge heter Ragnar Kårhus  og var til stede hele tiden under krisen. Han leder 5000 ansatte, og har altså en voksen lederjobb i norsk sammenheng. Men han var ikke interessant nok for norsk presse, som ville ha sjefen til sjefen til Kårhus på banen (Kristin Skogen Lund er i linje mellom Kårhus og Baksaas).

Oppsummert: Telenor er en av tidenes største norske industrielle suksseer. Og så langt får vi tro at nedetiden 10. juni i år var et engangstilfelle.

Og lønna til sjefen til sjefen til Norgessjefen er i denne sammenhengen uansett fullstendig irrelevant.

Følg Ørjasæter på twitter og facebook

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Se alle kommentarer på E24
På forsiden nå