Partilederens nye klær

Jens Stoltenberg hyllet i en tale nylig norske rikinger og norsk næringsliv. At Stoltenberg har snublet over, og latt seg inspirere, av brosjyren «Lov å lykkes» som Unge Høyre produserte da jeg var leder, syns jeg er inspirerende.

RAPPER NÆRINGSPOLITIKK: Arbeiderpartiet og statsminister Jens Stoltenberg rapper fritt fra Høyres næringspolitikk, mener stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen (H).
RAPPER NÆRINGSPOLITIKK: Arbeiderpartiet og statsminister Jens Stoltenberg rapper fritt fra Høyres næringspolitikk, mener stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen (H).
kommentar Torbjørn Røe Isaksen

Næringsminister (H). Tidligere utdanningsminister og mangeårig stortingsrepresentant for Telemark Høyre. Vokst opp i Porsgrunn, født 1978. (Foto: Scanpix)

At Arbeiderpartiet for tiden roter gjennom Høyre klesskap, både i nærings- og integreringspolitikken, skal vi glede oss over.

Det betyr jo bare at sannsynligheten for at politikken vår blir gjennomført øker.

Men jeg kan ikke la statsministeren slippe unna med noen unnlatelsessynder han begikk i sin tale om næringslivets rammebetingelser.

Stoltenberg skrøt av at Norge av Verdensbankens rangeres som et av de ti beste landene å drive bedrift i. Unnlatelsessynden er at etter fire år med finansminister fra Høyre var vi i 2005 blant topp fem. Hvis man skal være helt presis så var vi nummer fem den gang, nå er vi nummer åtte.

Norge har med andre ord falt tre plasser under de rødgrønne.

Stoltenberg skrøt av satsingen på forskning. «Bevilgingene er økt med nesten 50 prosent». Hvis man ikke tar hensyn til inflasjon ja. Den reelle veksten er ifølge regjeringens egne tall på knapt halvparten, 27 prosent. Hvilket er langt mindre økning enn landene vi skal konkurrere med.

Innovasjon snakket han pent om, men var veldig lite konkret på virkemiddelsiden. Det er en unnlatelsessynd, ettersom rapportene om norsk innovasjonsevne viser at trenden er negativ  – og da trenger vi handling, ikke festtaler.

Derfor er det synd at regjeringen stemte ned tolv forslag fra Høyre for bedre innovasjon for kort tid sid.

Men siden Ap tilsynelatende ikke lenger har noe imot å kopiere Høyres politikk, og kalle den sin egen, så kan jeg godt sende Giske en kopi av forslagene hvis han heller vil fremme dem selv.

I det hele tatt så snakket Stoltenberg veldig mye for forslag Arbeiderpartiet har stemt mot i Stortinget. Nå er det ingen skam å snu, heller ikke i næringspolitikken – så et reelt kursskifte fra Ap hilser vi velkommen.

Likevel er det grunn til å minne om at Ap er flinke på å love mye, men gjøre lite:

Eksempler som kan nevnes er Gros eldregaranti, Stoltenbergs månelanding eller Bjarne Håkon Hanssen som lovte at integrering skulle være hovedprioriteringen hans (en satsing som var så kraftfull at seks år senere måtte Støre lese gjennom programmene til Høyre og FrP for å finne løsninger).

Det aller frekkeste i Stoltenbergs tale var likevel ikke forsøket på å overbevise folk om at Ap ikke hater næringslivet likevel, men da han prøvde å gi Trond Giske æren for Kunnskapsløftet til Kristin Clemet.  En reform som nå gir norsk skole en viss fremgang på PISA-undersøkelsene.

Den seansen minnet meg om Nytt på Nytt-episoden, hvor Jon Almaas forteller at Anniken Huitfeldt egentlig skulle vært med, men at hun var opptatt på Akershus Festning med å reise en byste til ære for Jens Stoltenbergs innsats mot nazistene under 2. verdenskrig.

Stoltenberg var ikke like morsom som Almaas, men like historieløs som Huitfeldt ville vært hvis vitsen hadde vært sann.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Se alle kommentarer på E24
På forsiden nå