Såpass må du tåle, Mæle

«If you can't take the heat, get out of the kitchen», heter et amerikansk uttrykk. Investor Ola Mæle vil heller skru ned temperaturen.
kommentar Per Valebrokk

Tidligere ansvarlig redaktør og administrerende direktør i E24 Dine Penger.

Du kan følge Valebrokk på Twitter

Aps partisekretær Martin Kolberg har de siste dagene kastet seg over velstående nullskatteytere, og trekker frem Ola Mæle som selve skrekkeksempelet på det Kolberg mener er en "vulgær overklasse".

Mæle plukkes ikke bare ut fordi han har uttalt seg kritisk om den rødgrønne regjeringen. Det er kombinasjonen av at rike Mæle knapt betaler skatt og et (etter Kolbergs mening) ganske hårete bursdagsselskap, som irriterer partisekretæren.

"Ola Mæle betaler 200 kroner i skatt til det norske samfunn. Så sitter han i et stort selskap nede i Frankrike, et selskap som visstnok kostet ti millioner kroner - og hoverer. Det er det grunn til å reagere på", sier Kolberg.

Partisekretæren nevner ikke med et ord at det er hans parti som har bestemt skattepolitikken.

I stedet for å fortsette en god og interessant debatt som han selv har startet, reagerer Mæle personlig på Kolbergs uttalelse. "Martin Kolberg forsøker å mobbe norske næringslivsledere, meg inkludert, ut av den offentlige debatten", sa Mæle i en debatt på NRKs Her og Nå i går.

Riktignok er Kolbergs uttalelser et slag under beltestedet, men i politikken må man tåle såpass. FrP-formann Siv Jensen mente partisekretæren brukte "Zimbabwe-lignende" argumenter i kritikken mot Mæle, men Kolberg mister neppe nattesøvnen av den grunn. Han og alle andre politikere er vant til ufine argumenter.

Dagens skattesystem har hårreisende skjevheter, der Norges rikeste betaler mindre skatt enn uføretrygdede. Mæle ønsker et flatt skattesystem der alle, fattige som rike, betaler samme skatteprosent. For hans egen del ville skatten trolig steget fra noen hundrelapper til mange millioner kroner i året. Dette er noe av det Mæle ønsker en offentlig debatt om, og for det fortjener han honnør.

Men akkurat som Stein Erik Hagen tidligere i år, svarer Ola Mæle på politisk kritikk ved å furte. Da taper han debatten. For hvis Mæle ønsker en dannet debatt der alle er enig med ham, bør han holde seg til styremøter i selskapene han eier.

Hvis han derimot ønsker å påvirke den politiske debatten, må han tåle et slag under beltestedet. Og forvente mer av det samme frem mot neste års stortingsvalg.

Eller for å runde av med et annet uttrykk: "Er du med på leken, får du tåle steken".

Se alle kommentarer på E24
På forsiden nå