Skjærende kontraster

Mens renholderne slåss for arbeidsplassene, vasker de kommuneansatte sine hender med slitt propaganda.
<b>GOD STREIKEGRUNN: </b>I privat sektor streiket de mot sosial dumping, en klassisk og verdig konfliktgrunn. Verre er i det kommunesektoren.
GOD STREIKEGRUNN: I privat sektor streiket de mot sosial dumping, en klassisk og verdig konfliktgrunn. Verre er i det kommunesektoren.
kommentar Per Valebrokk

Tidligere ansvarlig redaktør og administrerende direktør i E24 Dine Penger.

Du kan følge Valebrokk på Twitter

Årets streikevår, den heftigste i Norge siden 30-tallet, byr på skjærende kontraster mellom privat og offentlig sektor.

I bygg og anlegg, renholdsbransjen og transportsektoren handler kampen i stor grad om sosial dumping – en klassisk streikesak som en stadig strøm av billig østeuropeisk arbeidskraft gjør høyaktuell. Med slunkne streikekasser og bedrifter som stopper opp, blør partene så lenge konflikten pågår.

Slik skal en ekte streik være. Partene er villige til å tape penger på lønnskampen i dag for å vinne ekte verdier i morgen.

tvilsomme påstander (blir) til vedtatte sannheter

I det offentlige kan man lure på om arbeidstagerne egentlig gjør seg fortjent til streikeretten. Fordi reelle kampsaker er mangelvare, hentes støvete saker opp fra skuffen. Påstanden om at kommuneansatte tjener mye mindre enn i privat sektor, er brukt mye denne våren.

Men inkluderes pensjonsordningene i lønnen, så tjener mange kommuneansatte godt sammenlignet med privat sektor. En ekstra bonus er at de i praksis er uoppsigelige.

En plate med enda flere hakk i, er den om at det er store inntektsforskjeller mellom kjønnene for likt utført arbeid. Det er feil. Menn og kvinner velger ulike bransjer og yrker, og fordi kvinnene ofte søker seg til lavlønnsyrker, tjener de i snitt mindre enn mennene. For menn og kvinner i samme yrke og i samme bransje, har ingen til nå klart å dokumentere lønnsforskjeller som skyldes kjønn.

Sykepleiere, lærere og andre kommuneansatte lykkes dessverre alt for godt i å gjøre tvilsomme påstander til vedtatte sannheter. Det hadde vært mer ærlig om de enkelt og greit krevde mer fordi de hadde lyst på mer.

I offentlig sektor blør ikke engang partene under streiken. Streikekassene er så fulle at en konflikt kan vare i ukesvis uten at arbeidstagerne merker særlig forskjell på lommeboken. Kommune-Norge sparer 80 millioner kroner dagen i lønnsutgifter, og en og annen rådmann med stramt budsjett har nok i sitt stille sinn håpet på en langvarig streik.

Streikevåpenet bidro til å løfte Europa fra 1800-tallets fattigdom til 1900-tallets rikdom. Men selv om folk flest i dag er rike, er ikke streik avleggs.

Spør bare den neste vaskedamen du treffer om hva hun tror om fremtiden. Hvis hun tjener 150 kroner timen er hun blant de heldige i en bransje der tusenvis av østeuropeere vil gjøre den samme jobben for langt mindre.

Følg Per Valebrokk på Twitter

Se alle kommentarer på E24
På forsiden nå