Ta Baasland-tapet, Nustad!

Cecilie Nustad har en egen investeringsrådgiver for å passe på hennes 400 millioner. Likevel mener hun at DnB Nor burde vært hennes super-nanny.

			LÅNTE PENGER: Bjarte Baaslands mor ble slått konkurs etter å ha overført enorme pengersummer til sønnen.
LÅNTE PENGER: Bjarte Baaslands mor ble slått konkurs etter å ha overført enorme pengersummer til sønnen.
kommentar Elin Ørjasæter

Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller.

Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter.

Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker.

Født: 25. februar 1962

Avhengig av: Kaffe og Twitter.

Drømmebil: Mini Roadster cabriolet.

Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små.

Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash.

Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.

Styrtrike Cecilie Nustad har stevnet DnB Nor fordi de ikke stanset hennes lån til Bjarte Baasland. Saken går i Oslo tingrett denne uken. Papiravisen VG gir et bilde av en kvinne som er født steinrik, og som derfor har kunnet tillate seg å aldri være opptatt av penger.

Nustad er arving etter Olav Selvaag, og ifølge bladet Kapital god for 400 millioner kroner. Men "ikke spør meg om tall," sa hun mandag i retten "jeg har jo hatt andre til å ta seg av disse pengene mine".

Og disse "andre" gjorde reale forsøk på å stanse henne i å overføre penger til Baasland. Men hun ville ikke høre. Hun stolte jo på Bodhild, Bjartes mor og hennes gode venninne fra årelangt menighetsarbeid.

Cecilie Nustad er opptatt av Nord/sør-spørsmål og for alt som er godt, og totalt fremmedgjort for alt som er vondt. Så fremmedgjort at hun heller overfører 26 millioner til en opplagt kjeltring, enn å undersøke, langt mindre varsle om hva som foregår. Dermed er det jo ikke hennes skyld, men bankens, mener hun.

DnB Nor overførte penger fra en innskuddskonto til en annen, og deretter videre til en lovlig bank i Storbritannia.

DnB Nor gav aldri lån til noen av de involverte, noe som utløser et helt annet juridisk ansvar. Banken utførte rett og slett betalingsformidling mellom ulike innskuddskonti. Loven er ikke laget for å beskytte særlig naive kvinner mot dem selv

Burde de sjekket? Loven om hvitvasking gir banken plikt til undersøkelse og varsling dersom den har grunn til å tro at pengene er oppstått ved kriminell virksomhet, eller dersom de skal finansiere terror.

Og litt pussig var det jo, med disse store beløpene. Så i 2007 undersøkte banken hvor disse pengene kom fra. Og hva fant de? Jo, pengene kom fra solide norske rike familier. De var kort og godt lovlige.

Loven er laget for å hindre kriminell virksomhet. Den er ikke laget for å beskytte særlig naive kvinner mot seg selv. Det er foreløpig heller ingenting i loven som åpner for at bankfolk skal leke psykiatere, og snuse rundt for å avdekke spillegalskap.

Dersom banken blir dømt, er vi ett skritt nærmere pulverisering av det personlige ansvar.

Ørjasæter var ansatt i Sparebanken NOR, en av de innfusjonerte bankene i DnB Nor, i årene 1994-1999.

Følg Ørjasæter på Facebook: www.facebook.com/lederboka.

Følg Ørjasæter på Twitter: @orjas

Se alle kommentarer på E24
På forsiden nå