Ta deg sammen, Siv!

Fremskrittspartiet har mye god alternativ politikk. Men har de gode politikere? Det var ikke mye statsmannskunst over Siv Jensen på valgnatten.

Valg2011. FRP-leder Siv Jensen på Carl og Eli Hagen sin til valgvake på Tjuvholmens Sjømagasin mandag. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
Valg2011. FRP-leder Siv Jensen på Carl og Eli Hagen sin til valgvake på Tjuvholmens Sjømagasin mandag. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
kommentar Elin Ørjasæter

Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller.

Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter.

Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker.

Født: 25. februar 1962

Avhengig av: Kaffe og Twitter.

Drømmebil: Mini Roadster cabriolet.

Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små.

Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash.

Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.

Det var påfallende hvordan både Siv Jensen og Carl I. Hagen skyldte på alle andre da nederlaget var et faktum etter valget.

Siv Jensen startet med å angripe Dagbladet da hun gikk på talerstolen under Fremskrittspartiets valgvake. Men hva har Dagbla' med saken å gjøre?

«Der ser dere hvilke krefter vi har å kjempe mot,» sa Siv, og henviste til en redaksjonell leder i avisen. Se opptaket og artikkelen Siv henviser til.

Hæ?! Er Dagbladet en stor og viktig kraft i det norske samfunn? Eller har Dagbladet særlig gjennomslagskraft hos nettopp dem som vurderer å stemme Frp? Neppe.

Partiet Høyre har vunnet på presentere sin egen politikk, i stedet for å kjefte på andre. Siv Jensen og Carl I. Hagen ser ut til å satse på stikk motsatt strategi: Når de får noen sekunder på TV inn i de tusen hjem, så bruker de sekundene til syting.

Til og med den perifere, pensjonerte professoren Per Fugelli ble behørig nevnt av Siv på valgnatten. Han gjorde en usedvanlig tåpelig kobling mellom Frp og 22. juli tidligere i sommer. Men hvorfor Siv gir ham definisjonsmakt ved stadig å repetere hans navn, er en gåte.

Fremskrittspartifolk har rett i at de blir uglesett, ja ofte nesten mobbet. Ingen partier har fått så mye negativ omtale som dem i norsk politikk. Men dette har også gitt dem en unik fordel: Oppmerksomhet.

Hver eneste gang noen skjeller dem ut, får de også en talerstol. Tilsvarsretten henger høyt i norsk presse, og journalistene vet også at både Siv og Carl gir mange klikk (altså lesere). Frp kommer til orde som få andre.

Fram til 2013 må partiet bruke denne muligheten  til å presentere sin egen politikk. For den politikken er god.

Frps politikk er i mange saker også den mest økonomisk rasjonelle. Det gjelder for eksempel skepsisen til bistand, der mer og mer forskning viser at bistand ikke hjelper. Eller forsvaret for privatbilismen, i et land der bilen er nødvendig for at folk skal komme seg på jobb.

Partiets korrektiver i innvandringspolitikken har vært så gode og viktige at Arbeiderpartiet nærmest har overtatt dem.

I synet på handlingsregelen tar partiet etter min oppfatning feil. Men ingen kan ta fra dem at de er den eneste alternative stemmen i en debatt som burde vært mer mangfoldig og mer høylytt.

«Vi fikk en iskald hånd fra VGs redaksjon», sa Carl I. Hagen valgnatten til VGTV. Ja, det fikk han sikkert. VGs redaksjon møter de fleste som vil redigere dem med en veldig iskald hånd (eller helst skulder).

«Dere journalister har en enorm evne til å gi en feilaktig fortolkning av hva jeg ikke har sagt», fortsatte han. Det kan vel hende.

Men hvorfor bruke tiden på å jamre over det, når VGs journalist lar ham snakke fritt i sju og og et halvt minutt til det norske folk? Bruk tiden bedre, mann!

Ta dere sammen! Mobiliser fram til 2013 i stedet for å jamre om at verden er urettferdig. Verden er urettferdig, som vi sier til ungene når de klager over små kakestykker eller lite lommepenger.

Pressen er venstrevridd, og kultureliten har Siv Jensen som yndlingmobbe-objekt. Dessuten: Koblingen mellom 22. juli og Fremskrittspartiet er like stygg som den er vanlig.

Alt dette er sant. Men er det viktig?

Verden er urettferdig, Siv. Deal with it. Oppfør deg som en statsleder hvis du skal ha en fremtid i norsk politikk.

Følg Ørjasæter på Twitter og Facebook

 

 

 

 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

Se alle kommentarer på E24
På forsiden nå