Tror meglerne vi er dumme?

Boligprisene holder seg overraskende godt, men prisfallet kommer tilbake. Meglerne kan ikke snakke opp prisene.
<b>FALLET VIL FORTSETTE: </b>Prisutviklingen i boligmarkedet siden nyttår har vært overraskende stabil, godt hjulpet av en rente på vei mot kjelleren. Men stigende arbeidsledighet vil presse prisene nedover.
FALLET VIL FORTSETTE: Prisutviklingen i boligmarkedet siden nyttår har vært overraskende stabil, godt hjulpet av en rente på vei mot kjelleren. Men stigende arbeidsledighet vil presse prisene nedover.
kommentar Per Valebrokk

Tidligere ansvarlig redaktør og administrerende direktør i E24 Dine Penger.

Du kan følge Valebrokk på Twitter

Mandagens statistikk fra eiendomsmeglerbransjen viser en sesongjustert prisvekst på solide 1,5 prosent fra mars til april. Siden årsskiftet har prisene steget med hele 10,2 prosent.

Snuoperasjonen i boligmarkedet er oppsiktsvekkende. Få hadde trodd, meg selv inkludert, på en slik utvikling da finanskrisen herjet som verst ifjor høst.

Leder Christian Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund sa under dagens pressekonferanse at "ryktene om boligmarkedets død er betydelig overdrevet". Samtidig hevdet han at rentekuttene det siste halvåret ikke er hovedforklaringen på de sterke boligprisene. Det er en påstand så bak mål, og åpenbart ment for å snakke opp markedet, at det nesten er søtt.

Norges Bank har brukt rentevåpenet for alt det er verdt det siste halvåret. Det er ingen tvil om at det har truffet blink i eiendomsmarkedet. Tror Dreyer vi er dumme?

Selv om boligmarkedet virker mer sprettent enn på lenge, er signalene mer blandede enn det dagens statistikk tilsier:

Det er særlig ett forhold som bør få NEF-leder Christian Dreyer til å tørke fliret før det stivner: Den raskt stigende arbeidsledigheten kan sende boligprisene kraftig ned igjen.

Mange økonomer har forsøkt å måle effekten av arbeidsledighet på boligmarkedet. I Norge er det kanskje Norges Bank som har gjort en grundigst jobb i et forskningsarbeid referert i Penger og Kreditt 4/04. Ifølge forskernes modell virker økende arbeidsledighet langt hardere inn på boligprisene enn det fallende rente gjør. Men effekten er langt tregere, det kan ta år før den slår inn for fullt.

Fra en bunn på rundt 50.000 personer i fjor sommer har antallet arbeidsledige (inkludert arbeidsmarkedstiltak) steget til tett oppunder 90.000. Ingenting tyder på at ledighetsveksten skal dabbe av. Bli ikke overrasket om antallet mennesker uten jobb her hjemme passerer 120.000 før året er over.

Noen av disse ledige forsvinner ut av boligmarkedet. Men den viktigste effekten av stigende ledighet på boligmarkedet er frykt-faktoren. Hvis sannsynligheten for at du mister jobben stiger ubehagelig mye, kaster du deg ikke akkurat inn i en budrunde på drømmeboligen.

Dersom de økonomiske nedgangstidene varer i flere år, kan denne frykt-faktoren ryste boligmarkedet. Hvis norsk og internasjonal økonomi henter seg inn igjen i løpet av neste år, blir effekten trolig vesentlig mindre.

Men uansett vil frykt-faktoren i stigende grad være å regne med i boligmarkedet. Renteeffekten er i ferd med å miste sin kraft, nå kommer ledighetseffekten. Derfor skal boligprisene falle fremover.

Følg Per Valebrokk på Twitter

Se alle kommentarer på E24
På forsiden nå