Vill, villere, Villa Kulild

Villa Kulild-saken er nesten uvirkelig. Den mektigste byråkraten i Olje- og energidepartementet har investert i bransjerelaterte aksjer.
kommentar Elin Ørjasæter

Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller.

Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter.

Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker.

Født: 25. februar 1962

Avhengig av: Kaffe og Twitter.

Drømmebil: Mini Roadster cabriolet.

Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små.

Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash.

Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.

Det er som om noen skulle ha bygget et skyskraper midt på Karl Johan, uten at noen har oppdaget det. Som om alle på magisk vis hadde gått utenom bygget i stedet for å stoppe opp og si: "Hva i all verden gjør den skyskraperen her?!"

Les om saken og om politiske reaksjoner.

Oslo Børs kalles for oljebørsen, fordi så mange av selskapene er relatert til olje- og offshore. I Olje- og energidepartementet tas alle sentrale beslutninger om rammebetingelser for oljeindustrien. Det er ingen liten fillebransje Villa Kulild har styrt på statens vegne. Det er ingen liten fillebransje Villa Kulild har styrt på statens vegne.

Da daværende ekspedisjonssjef Villa Kulild fortalte sjefen sin at hun hadde startet investeringsselskap i 2005, burde informasjonen gått videre umiddelbart til statsråden, og alle sittende statsråder etter det. Det skjedde ikke.

Olje- og energidepartementet har etiske regler, slik de bør ha. Bevisstheten rundt dem må ha vært oppsiktsvekkende lav. I hvor mange år har de vært så sløve, de som sitter og styrer Norges største og viktigste industri? Og hvilke konsekvenser kan det ha hatt i andre saker?

Skyggene i denne saken er store og lange. Nå blir den gransket av regjeringsadvokaten. Men sakens implikasjoner går langt ut over regjeringsadvokatens mandat. Det handler, kanskje, om en helsløv bedriftskultur i et departement som styrer vår viktiste industri.

At Villa Kulild er gift med Petter Dragesund, corporate-sjef i Pareto Securities, gjør saken bare enda mer ubehagelig. Hans corporateavdeling er størst i det norske markedet innen olje- og offshorerelatert virksomhet.

Det er ikke forbudt å være gift med hverandre. Men det er uklokt å bygge karrierer som kommer i konflikt med alminnelig ekteskapelig kommunikasjon. Utallige ektepar har kommet til at den ene må bytte jobb, fordi samrøren mellom to jobber er uheldig. Eller fordi omverdenen kan mistenke, tro, eller frykte at det er det.

Det må være vanskelig å ha en kinesisk mur stående tvers over kjøkkenbordet. "Chinese walls" er utrykket som brukes om de tette skottene som skal være mellom corporate-avdelingen og meglerbordet i selskaper som Pareto Securities.

Hva ekteparet Kulild/Dragesund har ment om dette, vet vi ikke. Trolig fordi ingen i departementets ledelse har spurt Villa Kulild om det. Den manglende problematiseringen av dette i Kulilds departement er i seg selv er til å få hakeslepp av.

Villa Kulild sa opp jobben sin i løpet av helgen. Nå er det bare pressen som kan grave videre. I mens sitter den norske offentligheten himmelfallen og titter på denne nye skyskraperen på Karl Johan.

Se alle kommentarer på E24
På forsiden nå