«Morna, Jensen?»

Fem år og vekk med dem. Det er snart bare oljepengebruken som minner om det gamle Fremskrittspartiet. Men alternativet er trolig enda verre.


<p><b>MØTTE PRESSEN:</b> For femte gang kunne finansminister og Frp-leder Siv Jensen legge fram sitt eget statsbudsjett.</p>

MØTTE PRESSEN: For femte gang kunne finansminister og Frp-leder Siv Jensen legge fram sitt eget statsbudsjett.

kommentar Gard L. Michalsen

Ansvarlig redaktør og administrerende direktør i E24 Dine Penger AS

– Vi må bruke de gode tidene.

En morgenkvikk finansminister Siv Jensen møtte pressen på vei hjemmefra mandag morgen.

Hun vil bruke de gode tidene til å trygge velferdssamfunnet. Det har regjeringen vært flinke til de seneste årene. Å bruke de gode tidene – altså Norges oljepengebinge – til å skape ny vekst.

Nå vokser økonomien.

Men det gjør også oljepengebruken.

MORNA, JENS! Slik skrek den gamle Siv Jensen da hun entret scenen som valgvinner høsten 2013. Som finansminister har hun ropt stadig lavere.
MORNA, JENS! Slik skrek den gamle Siv Jensen da hun entret scenen som valgvinner høsten 2013. Som finansminister har hun ropt stadig lavere.

FOR FEM ÅR siden var den på vel 125 milliarder (2013-kroner). Samme høst kunne Siv rope morna' til Jens og ta makten. Siden da har hun ledet Finansdepartementet.

Og er det noe Frp-lederen har levert på, er det oljepenger. «Takket være» nedturen i oljebransjen kunne regjeringen åpne kranene fra den store pengebingen de påfølgende årene. Til hele 226,4 milliarder kroner i 2017.

Med bedre tider måtte kranen strammes til, og i år reduserte staten oljepengebruken til 2,6 prosent fra Statens pensjonsfond utland.

TIDENE ER MINST like gode nå. Likevel er det nå tid for å øke oljepengebruken igjen, foreslår Jensen: Til 2,7 prosent og 231,1 milliarder kroner, 4,5 mer enn i fjor.

Det er mer enn nok, og kanskje litt for mye, skal vi tro ekspertene. Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB sier det slik mandag formiddag:

– Jeg skjønner at det er vanskelig for regjeringen å holde tilbake når Oljefondet svulmer og den parlamentariske situasjonen er krevende. Det er mange parter som skal blidgjøres, men vi må faktisk likevel ha ambisjoner som er høyere enn dette.

OG VERRE KAN det bli. Først skal de tre regjeringspartiene blidgjøre egne velgere. Dernest Kristelig Folkeparti, med en partileder som selv vil ledes inn i fristelse fra venstre.

Dette bærer også budsjettet preg av. Med flere kvoteflyktninger, jakten på klimamålene og et «høyt nivå på målrettet bistand».

Det er i det store og hele lite Frp-politikk igjen etter fem års botid i Finansdepartementet for Siv Jensen.

Den økonomiske politikken har flyttet seg noen millimeter til høyre på den smale aksen mellom Arbeiderpartiet og Høyre. 

MEN SYMBOLPARTIET Frp har vunnet lite:

Vi betaler stadig mer bompenger. Avgifter på bil, bensin og alkohol har gradvis økt. Bistanden øker også.

Noen betaler riktignok litt mindre skatt. Men formuesskatten er fortsatt her.

NRK-lisensen som partiet skulle fjerne helt? Den vil neste år ha økt med 13 prosent siden 2013, til godt over 3000 kroner.

Men sukkeravgiften kan kuttes igjen. I hvert fall for sjokolade. Men ikke for brus?

Se, det skal et helt nytt utvalg få lov til å utrede.

DET ER MYE SØTT og smått blant de mange store og viktige sakene i dette budsjettet. Her er også nye milliarder til samferdsel, forsvar og politi. De fleste blågrønne politikere vil finne smågodt de kan peke på og skryte av.

Men den gule fare truer. Landet kan få ny regjering før året er omme. Det betyr i så fall en liten makeover av dette budsjettet.

I utgangspunktet blir den neppe total. Frp-lederen har brukt fem år i Finansdepartementet på å komme så nært sentrum som det er mulig for henne å komme.

Jo, det kan nok bli litt mer skatt med en ny regjering. Og veldig mye bedre kår for arbeidsfolk, bønder og bedehus.

Saken fortsetter under annonsen.

MEN DET KOSTER selvsagt. Problemet er summen av alle tiltak, om bare en brøkdel av bønnene blir hørt. 

For hvis Hareide sier «Morna, Jensen» og Vedum blir finansminister, blir det reformpause og penger til mange gode formål. 

Uten den strenge sosialøkonomen Stoltenberg til å passe på. Her kommer en Gahr Støre som skal vinne valg.

SÅNT KAN DET BLI enda flere oljemilliarder av.

Akkurat det Norge ikke trenger nå.

OG DETTE VILLE de færreste trodd for fem år siden: 

Men da er en forutsigbar Siv Jensen bedre for norsk økonomi. 

Aller best hvis hun blir en enda strengere utgave av sitt nye jeg.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Se alle kommentarer på E24
På forsiden nå