Bankinnskuddet ditt kan nesten være halvert om 20 år

Ukens Holberg-graf gir et lite lystig bilde av å ha pengene i bankene.


<p>Hvor ble det av pengene?</p>

Hvor ble det av pengene?

 
kommentar Kjetil Melkevik

Melkevik er siviløkonom fra Norges Handelshøyskole, samt Renteanalytiker og Autorisert Porteføljeforvalter.

Leder for Institusjonelle Kunder i Holberg Fondene. Har tidligere jobbet i Nordea Markets og Orkla.

Holberg Fondene er en uavhengig fondsforvalter innen aksjer og renter.

Norske husholdninger har i dag mer enn tusen milliarder plassert i bankinnskudd. En trygg plassering av sparepenger som virker fornuftig ut fra en tanke om å ha penger likvide og med begrenset risiko for tap. Eller?

Risiko for hva? Ved å plassere sparepengene i bankinnskudd har man liten risiko for at det nominelle beløpet vil bli redusert. Sjansen for at norske banker skal gå konkurs og påføre innskyterne tap, er lav.

Men dersom man tenker å opprettholde kjøpekraften på pengene, blir det hele mer ubehagelig.

Dersom vi tar utgangspunkt i at man i dag plasserer 100.000 kroner i banken til en årlig rente på 1 prosent, vil man stå i fare for å halvere kjøpekraften de neste 20 årene. En slik beregning er naturligvis basert på noen forutsetninger som kan diskuteres.

Inflasjonen er forutsatt til å bli 2,5 prosent årlig. Det er dette inflasjonsmålet Norges Bank er satt til å styre etter og således kanskje det beste anslaget for hva fremtidig inflasjon faktisk vil bli.

Skatt på renteinntekter vil være 23 prosent fra 2018, ifølge skatteforliket. Dette kan naturligvis endres over en slik lang periode, men de store endringene vil trolig ikke skje.

Formueskatten er i dag på 0,85 prosdent for beløp over 1,5 millioner. For mange vil ikke dette være relevant, men ifølge Cap Gemini finnes det hele 150.000 nordmenn som er dollarmillionærer. Det tilsvarer en plasserbar formue (utover egen bolig) på mer enn 8 millioner kroner.

Som man ser av grafen over, vil en selv med 4 prosent rente i banken slite med å opprettholde kjøpekraften. I den marginale renteverden vi alle har havnet i, bør trolig flere norske husholdninger bruke høsten til å lese seg opp på mulige investeringsmuligheter i aksjemarkedet.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

Se alle kommentarer på E24
På forsiden nå