Holbeg-grafen: Etter fire år i skyggen er nå oljeprisen tilbake på gamle høyder

Denne ukens Holberg-graf ser vi nærmere på utviklingen i oljepris mot den generelle prisutviklingen for råvarer.

 
kommentar Kjetil Melkevik

Melkevik er siviløkonom fra Norges Handelshøyskole, samt Renteanalytiker og Autorisert Porteføljeforvalter.

Leder for Institusjonelle Kunder i Holberg Fondene. Har tidligere jobbet i Nordea Markets og Orkla.

Holberg Fondene er en uavhengig fondsforvalter innen aksjer og renter.

«Det er ikke dybden i oljeprisfallet som er viktigst, det er varigheten av den» uttalte Arne Austreid,  sjefen i SR-Bank for noen år tilbake. Kloke ord fra en erfaren industri- og finansmann. Dybden på «oljekrisen» ble et fall fra rundt 115 dollar fatet til 27 i løpet av periode på halvannet år. For varigheten kan man sikkert diskutere om når markedet var gjennom nedturen. 

Det er mange måter å fremstille utviklingen i oljepris på. Det vanligste er den absolutte prisen målt i dollar per fat (et norsk fat olje rommer ca. 209 liter). Alternativt kan man fremstille prisutviklingen relativt til andre størrelser.

I dagens gjestegraf har vi fremstilt den absolutte oljeprisen i samme graf som utviklingen på den generelle prisutviklingen på verdens råvarer også kjent som CRB-indeksen. (Commodity Research Bureau Index). Tanken bak denne indeksen er å gi et samlet utrykk for den generelle prisutviklingen innen ulike råvarer. Indeksen består av om lag 40% energi, 40% jordbruk, 7% edle metaller og 13% industrimetaller.

I disse dager avholdes den kjente Paretokonferansen i Oslo der mange av aktørene er samlet. På samme måte som for oljemessen i Stavanger er stemningen mer optimistisk enn på lenge. Mange selskaper har fått justert kostnadsnivået sitt til mer nøkterne nivåer, flere prosjekter er nå lønnsom, ratene er stigende og kontrakter er på vei.

Dette er gode nyheter for mange norske bedrifter og ansatte.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Se alle kommentarer på E24
På forsiden nå