Holberg-grafen: Snakker vi verdens dyreste skilsmisse?

I ukens Holberg-graf ser på kursutviklingen for pundet mot euroen.

 
kommentar Kjetil Melkevik

Melkevik er siviløkonom fra Norges Handelshøyskole, samt Renteanalytiker og Autorisert Porteføljeforvalter.

Leder for Institusjonelle Kunder i Holberg Fondene. Har tidligere jobbet i Nordea Markets og Orkla.

Holberg Fondene er en uavhengig fondsforvalter innen aksjer og renter.

Neste uke blir en viktig uke for Brexit prosessen. Brexit behandles både i Brussel og i det britiske underhuset i London.

Mer enn to år er gått siden det britiske folket stemte for å forlate EU. Hva de økonomiske konsekvensene vil bli er uvisst. Det er gjort mange forsøk på å tallfeste hva en britisk utmelding vil bety for den samlede økonomien (BNP), næringslivet og husholdningene. Et slikt anslag er naturligvis ekstremt krevende å gjøre gitt kompleksiteten og andrehåndseffekter som ikke lar seg kvantifisere.

En enkel tilnærming er å utelukkende se hva som har skjedd så langt i vekslingsforholdet mellom pund og euro siden det ble kjent at britene ønsker å levere gifteringen til omstøpning.
Storbritannia kjøper hvert år varer og tjenester fra EU for om lag 80 milliarder pund mer enn hva EU kjøper av Storbritannia. Det er med andre ord langt flere britiske bedrifter og aktører som har interesse av et sterkt pund i sin hverdag.

Så langt har svekkelsen av det britiske pundet på om lag 9% kostet britisk næringsliv drøye 7 milliarder pund årlig. Og det er før skilsmissen er formalisert. Snakker vi verdens dyreste skilsmisse?

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Se alle kommentarer på E24
På forsiden nå