Holberggrafen: Det er ikke skogen det noe galt med

Aksjekursutviklingen i Norske Skog har vært trist lesning de siste årene.


<p><b>DÅRLIGERER ENN RESTEN:</b> Grafen viser aksjekursutviklingen til skogselskaper i norske kroner, indeksert til 100 år 2007. Norske Skogindustrier i blått. Se hele grafen i bunnen av saken. Kilde: Macrobond</p>

DÅRLIGERER ENN RESTEN: Grafen viser aksjekursutviklingen til skogselskaper i norske kroner, indeksert til 100 år 2007. Norske Skogindustrier i blått. Se hele grafen i bunnen av saken. Kilde: Macrobond

 
kommentar Kjetil Melkevik

Melkevik er siviløkonom fra Norges Handelshøyskole, samt Renteanalytiker og Autorisert Porteføljeforvalter.

Leder for Institusjonelle Kunder i Holberg Fondene. Har tidligere jobbet i Nordea Markets og Orkla.

Holberg Fondene er en uavhengig fondsforvalter innen aksjer og renter.

Mens andre nordiske skogselskaper har klart å omstille driften til emballasje og frakt produkter, hiver Norske Skog etter pusten i finansmarkedene. Med 6,5 mrd. i gjeld og kun 39 millioner i egenkapital er gjelden i selskapet lengre enn den kjente «100 meterskogen».

Selskapet er et godt eksempel på at selskapsvalg er vel så viktige som å velge riktig sektor i jakten på avkastning. Høy gjeldsgrad kan kanskje forsvares i enkelte perioder og bransjer, men dessverre kan selskaper med for mye gjeld gå over ende i svakere perioder.

Når man opplever så store forskjeller i kursutvikling de siste ti årene virker det som rimelig å kunne slå fast at det ikke er skogen det er noe galt med.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

Se alle kommentarer på E24
På forsiden nå