Holberggrafen: Fryktløse toppnoteringer i USA

Det amerikanske aksjemarkedet når stadig nye høyder. I seg selv er ikke dette noe oppsiktsvekkende. Men hvis man ser på hva som har skjedd det siste året er det kanskje noe overraskende hvor lite nervøse markedsaktørene er.


<p><b>FRYKTINDIKATOR:</b> Grafen viser fryktindikatoren VIX (i blått) og indeksverdien til S&amp;P 500 (i hvitt). Kilde: Macrobond.</p>

FRYKTINDIKATOR: Grafen viser fryktindikatoren VIX (i blått) og indeksverdien til S&P 500 (i hvitt). Kilde: Macrobond.

 
kommentar Kjetil Melkevik

Melkevik er siviløkonom fra Norges Handelshøyskole, samt Renteanalytiker og Autorisert Porteføljeforvalter.

Leder for Institusjonelle Kunder i Holberg Fondene. Har tidligere jobbet i Nordea Markets og Orkla.

Holberg Fondene er en uavhengig fondsforvalter innen aksjer og renter.

Noe av det som endret seg det siste året er forventningene knyttet til økt inflasjon. Etter mange år med lave inflasjonsstørrelser, og gjerne lavere enn inflasjonsmålet, virker det som om forventningene til fremtidig inflasjon har «rundet hjørnet» og har festet blikket oppover.

En annen dreining det siste året er knyttet til et økt ønske og vilje til å beskytte sine egne interesser. Også kalt proteksjonisme. Proteksjonisme er en økonomisk politikk hvor en ved ulike midler begrenser handel mellom land. Proteksjonistiske handelshindringer kan være høye tollsatser, kvotebegrensninger og forskjellige statlige bestemmelser som favoriserer innenlands produksjon. Proteksjonisme står i motsetning til frihandel, hvor ingen kunstige hindre for handel etableres.

Med Brexit og Trump friskt i minne blir det interessant å følge de kommende europeiske politiske valgene med tanke på samarbeid og handel eller beskyttelse av egeninteresser.

Enn så lenge tar investorene aksjemarkedet med stoisk ro, målt ved «fryktindikatoren».

 <p>Kilde: Macrobond</p>

Kilde: Macrobond

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

Se alle kommentarer på E24
På forsiden nå