Holberggrafen: I samme båt som ledelsen?

Denne uken ser Holbergfondene på forholdet mellom banksjefenes beholdning av egne aksjer i forhold til sin egen årslønn.


<p><b>I SAMME BÅT:</b> Konsernsjef Finn Haugan i Sparebank1 SMN eier aksjer i selskapet tilsvarende 227 prosent av sin egen årslønn.</p>

I SAMME BÅT: Konsernsjef Finn Haugan i Sparebank1 SMN eier aksjer i selskapet tilsvarende 227 prosent av sin egen årslønn.

 
kommentar Kjetil Melkevik

Melkevik er siviløkonom fra Norges Handelshøyskole, samt Renteanalytiker og Autorisert Porteføljeforvalter.

Leder for Institusjonelle Kunder i Holberg Fondene. Har tidligere jobbet i Nordea Markets og Orkla.

Holberg Fondene er en uavhengig fondsforvalter innen aksjer og renter.

«Alle» forvaltere vil hevde at de er opptatt av tillit til ledelsen i de selskapene de investerer i. Noe annet ville være rart. Tillitsdimensjonen er nær sagt selvfølgelig, men like fullt krevende å være konkret på hvordan man måler eller følger denne over tid.

Det viktigste er trolig at ledelsen gjør som de sier og ikke avviker fra sine uttalte prioriteringer og forretningsplaner. Å bli tatt i bortforklaringer, halvsannheter eller løgn kan gjøre underverker med en tillit som er bygget opp over mange år.

Et sentralt spørsmål man som investor bør stille seg er om man er i samme båt som ledelsen i selskapet. Det er naturligvis ingen garanti for fremtidig kursutvikling om øverste leder har store deler av sin personlige formue i samme papir som deg, men trolig kan det ta ned risikoen for at ledelsen tar impulsive/dumme/svært risikable beslutninger.

En interessant sjekk er å se på hvor store verdier øverste leder har i sine egne aksjer eller egenkapitalbevis i forhold til egen årslønn.

Om båten setter fart eller går på grunn kan skyldes mange variabler, men det oppleves som noe tryggere å vite at man sitter i samme båt som den eller de som tar beslutningene.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

Se alle kommentarer på E24
På forsiden nå