Holberggrafen: Oslo Børs er mer enn oljepris

Påstanden om at Oslo Børs er lik oljepris har de siste årene ikke holdt stand, skriver Kjetil Melkevik i ukens Holberggraf.


<p>IKKE BARE OLJE: Oslo Børs har styrket seg til tross for et stort oljeprisfall. Det beviser at Børsen er mer enn bare oljepris, mener Kjetil Melkevik.</p>

IKKE BARE OLJE: Oslo Børs har styrket seg til tross for et stort oljeprisfall. Det beviser at Børsen er mer enn bare oljepris, mener Kjetil Melkevik.

 
kommentar Kjetil Melkevik

Melkevik er siviløkonom fra Norges Handelshøyskole, samt Renteanalytiker og Autorisert Porteføljeforvalter.

Leder for Institusjonelle Kunder i Holberg Fondene. Har tidligere jobbet i Nordea Markets og Orkla.

Holberg Fondene er en uavhengig fondsforvalter innen aksjer og renter.

Tenk deg at du stod i starten av 2012 og skulle spå fremtidig utvikling for Oslo Børs basert på en opplysning. Oljeprisen vil være redusert med mer enn 50% i 2017. Naturligvis et tankeeksperiment, men like fullt et ikke helt ulikt det mange spåmenn prøver seg på i begynnelsen av et nytt år.

Med den gitte informasjonen er det rimelig å tro at mange ville tippet en svak utvikling for Oslo Børs i perioden fra 2012 til i dag. Fasiten viser imidlertid at de samlede verdien på Oslo Børs har nesten doblet seg i perioden.

Verdien av selskapene innen sjømat og konsum har femdoblet seg i samme periode. Finanssektoren og Telenor har steget med 200%, mens de oljerelaterte selskapene har naturligvis hatt en svakere utvikling. Verdien for de oljeproduserende selskapene er noe høyere i dag, mens Oljeservice -selskapene har halvert seg i verdi.

Påstanden om at Oslo Børs er lik Oljebørs (oljepris) har de siste årene ikke holdt stand.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

Se alle kommentarer på E24
På forsiden nå