Kommentar: Hvor er Europa i teknologikappløpet?

Europa har ingen teknologiselskaper av betydning, sammenlignet med Asia og USA. Hvorfor det?


<p>Tek-kjempen Tencent i Asia.</p>

Tek-kjempen Tencent i Asia.

 
kommentar Kjetil Melkevik

Melkevik er siviløkonom fra Norges Handelshøyskole, samt Renteanalytiker og Autorisert Porteføljeforvalter.

Leder for Institusjonelle Kunder i Holberg Fondene. Har tidligere jobbet i Nordea Markets og Orkla.

Holberg Fondene er en uavhengig fondsforvalter innen aksjer og renter.

De store teknologiselskapene dominerer listen over de mest verdifulle selskaper på verdens børser. Vi blir daglig foret med selskapsnyheter spesielt fra de amerikanske selskapene som er store i Norge og Europa.

Litt i det skjulte for oss her i nord har de asiatiske selskapene bygget en enorm kundebase. Dersom man tar på seg de lange brillene og ser nærmere på forventet befolkningsutvikling er det to regioner som skiller seg ut med fordelaktig demografisk utvikling, Afrika og Asia. Med tanke på vekst de nærmeste 20 til 30 år er blir det spennende å se hvem som blir den digitale World Champion. Utviklingen og fremtidsutsiktene for enkelte av de asiatiske selskapene er kanskje vel så interessant som Silicon Valley selskapene.

Som man ser av grafen er de blå selskapene (USA) fortsatt større enn de røde (Asia), men veksttakten er størst hos de asiatiske selskapene. I begynnelsen av 2016 var eksempelvis markedsverdien på Tencent den samme som hele Oslo Børs. I dag er Tencent alene verdt 60 prosent mer enn hele Oslo Børs.

Men hvor er Europa i det teknologiske kappløpet? Med en litt streng fortolkning kan man hevde at Europa ikke har egne teknologiselskaper av betydning, i hvert fall ikke av samme størrelse som USA og Asia. Europeiske børser har blitt akterutseilt innen den mest vekstkraftige sektoren de siste årene, teknologi.

Regulering, eller mangel på sådan, av de store teknologi selskapene er et stort tema. Diskusjoner om det er amerikanske myndigheter som vil regulere sine selskaper strengere eller om kinesiske myndigheter vil gjøre det samme for sine selskaper blir interessant å følge. Kanskje er en sannsynlig utvikling at det blir europeiske myndigheter som vil først ute med strengere regulering. De har mindre egeninteresse å forsvare gitt det begrensede utvalg det er av europeiske teknologiselskaper.

I boksingens verden høres det ut som «I det røde hjørnet har vi Asia, og i det blå hjørnet har vi USA. Kveldens dommer for denne tungvektsduellen er Europa. God kamp!»

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Se alle kommentarer på E24
På forsiden nå