Kommentar: Verdens investerbare sjømatunivers inneholder kun 20 prosent laks

Det finnes et hav av investeringsmuligheter innenfor sjømatselskaper som ikke dreier seg om laks, skriver Kjetil Melkevik i Holberg-Fondene.

 
kommentar Kjetil Melkevik

Melkevik er siviløkonom fra Norges Handelshøyskole, samt Renteanalytiker og Autorisert Porteføljeforvalter.

Leder for Institusjonelle Kunder i Holberg Fondene. Har tidligere jobbet i Nordea Markets og Orkla.

Holberg Fondene er en uavhengig fondsforvalter innen aksjer og renter.

Denne uken avholdes den årlige sjømatkonferansen NASF (North Atlantic Seafood Forum) i Bergen for fjortende gang. Markedsaktører fra hele verden samles for å oppdatere hverandre på hva som er de viktigste utviklingstrekkene innen hele verdikjeden knyttet til fangst og produksjon av sjømat.

For oss her i Norge har produksjon og eksport av laks vært et eventyr de siste årene. I dag utgjør lakseselskapene om lag 10% av de samlede verdien på Oslo Børs med en samlet verdi på rundt 225 milliarder kroner.

Som en konsekvens av laksesuksessen er det nokså vanlig at nordmenn antar at laks er verdens største og viktigste fiskeslag, og at lakseselskapene er totalt dominante i børssammenheng.

Slik er det ikke. For Norge er naturligvis laksen den viktigste arten, men i en global målestokk er det andre arter som også er svært store og interessante å følge med på.

I børsverdier utgjør lakseselskapene «kun» 20 prosent av det investerbare universet i
verden. Med andre ord – det finnes et hav av investeringsmuligheter innenfor
sjømatselskaper som ikke dreier seg om laks.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Se alle kommentarer på E24
På forsiden nå