Laksetrapp på Oslo Børs

I år er det sjømatselskapene på Oslo børs som virkelig har skilt seg ut, skriver Holberg-fondene.


<p>STERK SJØMAT: Holberg-grafen viser at sjømatselskapene har klart å jobbe seg høyere og høyere i «aksjeelven».</p>

STERK SJØMAT: Holberg-grafen viser at sjømatselskapene har klart å jobbe seg høyere og høyere i «aksjeelven».

 
kommentar Kjetil Melkevik

Melkevik er siviløkonom fra Norges Handelshøyskole, samt Renteanalytiker og Autorisert Porteføljeforvalter.

Leder for Institusjonelle Kunder i Holberg Fondene. Har tidligere jobbet i Nordea Markets og Orkla.

Holberg Fondene er en uavhengig fondsforvalter innen aksjer og renter.

Det norske aksjemarkedet er blant de sterkeste i verden så langt i 2018. Mens Europa, Japan og fremvoksende økonomier har opplevd 5 til 10 prosent nedgang, USA en oppgang på om lag 5 prosent soler Oslo Børs seg i glansen med 10 prosent verdiøkning.

Den vanligste forklaringen å gripe til når man skal forklare utviklingen på Oslo Børs er å se på oljeprisen. Også i år har oljeprisen hatt stor påvirkning på Oslo Børs, men det er sjømatselskapene som virkelig skiller seg ut.

De som trodde at laksetrappen døde på 80-tallets biler tar feil. Den eksisterer i beste velgående på Oslo Børs der sjømatselskapene har klart å jobbe seg høyere og høyere i «aksjeelven» på jakt etter den perfekte gyteplassen. For de som sysler med teknisk analyse kan kanskje katalogen med mønster  gjenkjenning oppdateres med «aksjen er inne i en klassisk laksetrapp formasjon».

Med en verdistigning på 70 prosent, 60 prosent mer enn det generelle aksjemarkedet, er det superprofitt i mange selskaper. Store norske banker ønsker å låne ut mer penger til sjømatselskapene, men de trenger ikke lån. Med svært høy lønnsomhet klarer selskapene å finansiere mye av utviklingen og investeringene sine over driften.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Se alle kommentarer på E24
På forsiden nå