Tyrkisk peber i valutamarkedet

Siden 2000 har godteposten blitt elleve ganger dyrere som følge av endringen i valutakursen.


<p>I et forsøk på å synliggjøre hvor store endringer det er snakk om har vi laget et konstruert eksempel med prisen for en liten pose tyrkisk pepper.</p>

I et forsøk på å synliggjøre hvor store endringer det er snakk om har vi laget et konstruert eksempel med prisen for en liten pose tyrkisk pepper.

 
kommentar Kjetil Melkevik

Melkevik er siviløkonom fra Norges Handelshøyskole, samt Renteanalytiker og Autorisert Porteføljeforvalter.

Leder for Institusjonelle Kunder i Holberg Fondene. Har tidligere jobbet i Nordea Markets og Orkla.

Holberg Fondene er en uavhengig fondsforvalter innen aksjer og renter.

Den tyrkiske valutaen opplever sin svakeste vekslingskurs mot dollar noensinne. Med tiltagende frykt for at tyrkiske og europeiske banker kan bli rammet av den siste tids utvikling sendes valutakrysset til ny rekordsvak notering.

Kursutviklingen for den tyrkiske valutaen er har vært svak lenge. I et forsøk på å synliggjøre hvor store endringer det er snakk om har vi laget et konstruert eksempel med prisen for en liten pose tyrkisk pepper.

Trolig får du ikke kjøpt tyrkisk pepper i Tyrkia, men for eksempelets skyld antar vi det. Fazer som startet å produsere tyrkisk pepper i 1977 er finske og har andre kjente søtsaker som Dumle og Fazermint i sitt produktsortiment.
En pose tyrkisk pepper (120 gram) koster i Norge rundt 40 kroner. Dersom vi antar at den nominelle prisen har vært den samme siden år 2000 kan vi se hvordan prisen på en slik pose har utviklet i tyrkiske lire.

I år 2000 kostet en pose tyrkisk pepper 2,5 tyrkiske lire, mens i dag må du ut med 27,5 for søtsakene. Prisen har blitt elleve ganger dyrere som følge av endringen i valutakursen. Med til historien hører det naturligvis at inflasjonen i Tyrkia er vesentlig høyere enn her hjemme.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Se alle kommentarer på E24
På forsiden nå