Rentekutt sitter langt inne – enn så lenge

Norges Bank mener det er 40 prosent sannsynlighet for rentekutt i 2017 og 2018. Markedet kjøper det ikke, men bør det avskrives?


<p><b>SANNSYNLIG RENTEBANE?:</b> Sentralbanksjef Øystein Olsen begrunner rentebeslutningen på Bankplassen 2 i Oslo forrige torsdag.</p>

SANNSYNLIG RENTEBANE?: Sentralbanksjef Øystein Olsen begrunner rentebeslutningen på Bankplassen 2 i Oslo forrige torsdag.

kommentar Jeanette Strøm Fjære

Jeanette Strøm Fjære er makroøkonom i analysegruppa i DNB Markets med hovedfokus på norsk og svensk økonomi.

Hun har tidligere jobbet med analyse av norske rentemarkeder i Norges Bank og er utdannet samfunnsøkonom fra Universitetet i Oslo og sertifisert renteanalytiker.

De som ønsker seg lave renter (antageligvis de aller fleste av oss, skal man dømme ut fra den skyhøye gjeldsgraden i husholdningene) fikk gode nyheter i forrige uke. Sentralbanken la frem en splitter ny renteprognose. Den viser at vi kan vente rekordlav styringsrente i lang tid fremover.

Ifølge Norges Banks prognose for styringsrenten, den såkalte rentebanen, skal ikke styringsrenten heves fra dagens 0,50 prosent før i 2019. Vår prognose er at renten holdes uendret enda lenger.

Det kom flere gode nyheter for de tungt belånte. Et rentekutt er fortsatt mer sannsynlig enn en renteheving den nærmeste tiden. Og ikke bare den helt nærmeste tiden. Både i år og neste år er det, hvis man tolker rentebanen bokstavelig, en sannsynlighet på 40 prosent for at styringsrenten når nok en bunnrekord på 0,25 prosent.

Rentemarkedet ser imidlertid ut til å tro at rentene skal opp heller enn ned de nærmeste årene. Forventede pengemarkedsrenter frem i tid falt litt rett etter at den nye rentebanen ble publisert. Mesteparten av denne bevegelsen er nå reversert, og markedets rentebane ligger langt over den banen sentralbanken indikerer. Det ser rett og slett ikke ut som at rentemarkedet tror på Norges Bank.

Og man kan kanskje ikke klandre markedet for dette. Så langt har et rentekutt tilsynelatende sittet ekstremt langt inne. Sentralbanken, som tross alt har som hovedoppgave å sikre stabil inflasjon på om lag 2,5 prosent over tid, har til de grader blitt overrasket av den svake inflasjonsutviklingen de siste månedene. Selv om dette dels kan tilskrives midlertidige faktorer og kronekurseffekter som har kommet tidligere enn ventet, anerkjente sentralbanken i forrige uke at inflasjonen vil bli lavere enn den har sett for seg i flere år fremover.

Likevel kuttet den ikke renten. Og det er mange grunner til det. Den viktigste er nok hensynet til finansiell stabilitet og boligpriser og gjeld som når stadig nye høyder med de lave rentene. I tillegg ser den økonomiske aktiviteten ut til å ta seg sakte opp, både hjemme og i det store utland. Like fullt, Norges Bank viste stor motvilje mot videre rentekutt på rentemøtet i forrige uke. Det gjorde den også i desember i fjor.

Da kan man spørre seg hvorfor sentralbanken signaliserer en såpass stor sannsynlighet for rentekutt. En mulig forklaring er at den vil gi et signal til valutamarkedet for å hindre at kronekursen styrker seg for mye og for raskt. En svak krone er viktig for å sikre konkurransekraften til næringslivet og støtter opp under oppgangen i norsk økonomi.

Det kan imidlertid tenkes at rentebanen bør tolkes som den er, nemlig som at det faktisk er en viss sannsynlighet for at renten settes ned. At et rentekutt har sittet langt inne de siste månedene betyr ikke med nødvendighet at det vil sitte langt inne også fremover. Selv om inflasjonen har falt, er den tross alt fortsatt ikke så altfor langt unna målet.

Dersom inflasjonen begynner å nærme seg null er det ikke sikkert Norges Bank er like komfortabel med å sitte stille i båten. Det er heller ikke gitt at boligprisveksten skal være like høy fremover. Strengere krav til hvor mye boliglån bankene kan tilby og en kraftig økning i boligbyggingen gjør at boligprisveksten fort kan snu.

I et scenario med inflasjon som nærmer seg null og fallende boligpriser er det ikke sikkert et rentekutt er så uaktuelt likevel. Et slikt scenario er kanskje ikke det mest sannsynlige, men heller ikke utenkelig.

Selv om markedet ser ut til å mene det.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

Se alle kommentarer på E24
På forsiden nå