Kraftsosialistene vender tilbake

Byrådsleder Raymond Johansens rekorddyre kraftkjøp er ikke lett å forstå.


<p><b>KRAFTKJØP:</b> Byrådsleder Raymond Johansen presenterer oppkjøp av Hafslund onsdag.</p>

KRAFTKJØP: Byrådsleder Raymond Johansen presenterer oppkjøp av Hafslund onsdag.

kommentar Per Valebrokk

Ansvarlig redaktør og administrerende direktør i E24.

Du kan følge Valebrokk på Twitter

Nyheten om at Oslo kommune kjøper samtlige aksjer i Hafslund overrasket de fleste. Det er tilsynelatende ingen god grunn til et slikt kjøp. Kommunen hadde full kontroll over selskapets virksomhet med rent flertall i aksjonærboken og på generalforsamlingen.

Kraftproduksjon kan ikke flagges ut, den ligger der fossene og elvene ligger. Dessuten har vi hjemfallsinstituttet, som uansett sikrer at det langsiktige eierskapet blir liggende i det norske samfunnet. Hafslund har meg bekjent heller ingen kompetanse som det er strategisk viktig for Oslo kommune eller Norge å sikre seg.

Oslo kommune binder opp 20 milliarder kroner i rørlagte fjellvann i Hallingdal og i strømledninger på kryss og tvers i Oslo-regionen. Dette er penger som ellers kunne vært investert i å øke standarden på sykehjem eller gi barna våre enda bedre utdanning.

Men så var det dette med arvesølvet, da. Denne mytiske størrelsen i norsk politikk som leder tankene mot mannesvette og norsk natur.

– Avtalen gir Oslo kommune kontroll over selve arvesølvet, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) stolt under en pressekonferanse onsdag morgen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre skulle ikke være dårligere: «Raymond Johansen og byrådet i Oslo sørger for at den evigvarende vannkraften for fremtiden kommer felleskapet (sic!) til gode. Gratulerer!» skrev han på Twitter.

Det er vanskelig å argumentere mot «selve arvesølvet». Enklere er det ikke når fellesskapet trekkes inn, selv om akkurat det ordet gjerne kan erstattes med det mer småborgerlige «skattebetalerne».

Det finnes imidlertid noen eksempler på at det kan være fornuftig å holde kraftmilliarder unna kommunalt eierskap. I et Civita-notat lister rådgiver Mats Kirkebirkeland opp flere eksempler. Noen av de mer kjente er Terra-skandalen som kostet milliarder, Bredbåndalliansen og Kraft og Kultur.

At Hafslund har vært børsnotert har gitt en sikkerhet for at selskapet blir styrt godt og ikke blandes borti kulturhus eller andre mer eller mindre velmente måter å forvalte kraftpenger på. Men bevares. Arvesølvet er sikret!

Er Hafslund et godt kjøp på dagens aksjekurs? Hvem vet. Fremtidige kraftkontrakter indikerer fallende priser mens kommunen kjøper Hafslund til høyeste børskurs de seneste åtte årene.

Så noe røverkjøp har Raymond Johansen neppe gjort. Ikke med egne penger, mind you. Skattebetalernes.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

Se alle kommentarer på E24
På forsiden nå