Det er viktigere å vite hva vi vil beskytte enn bekjempe

Våre verdier får ny valør når de beleires av terrorisme.

HALV STANG: Flagget hang på halv stang på taket av Stortinget lørdag formiddag.
HALV STANG: Flagget hang på halv stang på taket av Stortinget lørdag formiddag.
kommentar Leif Knutsen

Født: 4. mars 1961 i Oppdal.

Etter 20 år i New York, er Leif tilbake i gamlelandet som rådgiver hos Devoteam daVinci. Han har B.Sc. i data og økonomi fra San Francisco State University og MBA fra Columbia University. Han har vært i konsulentbransjen i 20 år, bl.a. i McKinsey, Accenture, Viant og i egen bedrift.
Har hovedsaklig hjulpet komplekse organisasjoner med "wicked problems", og har følgelig blogg om dette både på engelsk og norsk. Også aktiv som redaktør i Wikipedia og har personlig engasjement på vegne av funksjonshemmede barn og alle som er glade i dem.

Avhengig av: Å finne den rette balansen mellom refleksjon og dialog.

Drømmebil: En som skåner miljøet, lommeboken, og som kjører seg selv.

Angrer på: At jeg ikke alltid har lyttet nok til mitt hjerte.

Favorittartist: Akkurat nå? Matisyahu, nei Nina Simone, nei Van Cliburn, vent...

Beste bok: Death in the Afternoon, Ernest Hemingway. Kanskje.

Jeg har nå erfart tre ganger å være i nærheten av terrorangrep: 26.6.90 i London (en død), 11.9.01 i New York (nesten 3000), og 22.7.11 i Oslo (minst 91).

I slike stunder føles ord nødvendige men blir likevel fattige. Alt vi tidligere har brukt superlativer om, synes trivielle i sammenligning med denne bunnløse avgrunnen som har åpnet seg og som sluker all vår oppmerksomhet, alle våre glade impulser.

Men om mine erfaringer skal være til noen nytte, har vi følgende i vente:

Vi spør, men får aldri helt svar på: hvorfor? Grunnene som kommer frem gjennom etterforskningen vil alltid føles utilstrekkelige. Derfor vil vi strekke oss mot dypere, underliggende årsaker - alt fra “blowback” for våre egne handlinger til menneskets iboende ondhet. Mange av disse teoriene vil krenke og provosere oss.

Vi leter etter noe, eller noen, å nedkjempe. Det føles tryggere å ha en konkret, håndfast fiende, og den vil finnes i personer og organisasjoner som minner om de påståtte grunnene til handlingen. Vi må stadig minnes på at å ha en radikal mening ikke er det samme som å gripe til radikale handlinger.

Våre traumatiske minner legger seg i konsentriske sirkler. Innerst er overlevende, så øyenvitner, deretter de første på åstedet, pårørende, vi som var i nærheten, osv. Det vil bli viktig å samle på disse minnene, bearbeide dem, få dem på plass. Mye vil skrives og formidles om selve begivenhetene, og mange detaljer vil få stor betydning.

Vi finner en ny hverdag som er til forveksling lik den gamle, og det snarere enn vi forestiller oss. Mange vil føle seg fremmedgjort fra det nye normale og krenket over at den inntreffer så fort. Men vi vil alle oppleve at skyggene legger seg litt annerledes i Oslo og på Utøya, at farvespekteret har forskjøvet seg, at ingenting blir akkurat som før.

Vi bearbeider verdiene vi vil verne, også med våre liv. Begrep som «demokrati», «åpenhet», og «menneskeverd» får ny valør i det de beleires av terrorisme. Dette er den viktige debatten, for til sist blir det mer viktig å vite hva vi vil beskytte enn hva vi vil bekjempe.

Se alle kommentarer på E24
På forsiden nå