Ja til EU-(debatt)

Europautredningen er et fabelaktig utgangspunkt for å starte en seriøs EU-debatt, mener E24s spaltist.

MER DEBATT: 17. november overleverte Fredrik Sejersted rapporten Norges erfaringen med EØS til utenriksminister Jonas Gahr Støre. Et glimrende tidspunkt for EU-debatt, mener artikkelforfatteren.
MER DEBATT: 17. november overleverte Fredrik Sejersted rapporten Norges erfaringen med EØS til utenriksminister Jonas Gahr Støre. Et glimrende tidspunkt for EU-debatt, mener artikkelforfatteren.
kommentar Leif Knutsen

Født: 4. mars 1961 i Oppdal.

Etter 20 år i New York, er Leif tilbake i gamlelandet som rådgiver hos Devoteam daVinci. Han har B.Sc. i data og økonomi fra San Francisco State University og MBA fra Columbia University. Han har vært i konsulentbransjen i 20 år, bl.a. i McKinsey, Accenture, Viant og i egen bedrift.
Har hovedsaklig hjulpet komplekse organisasjoner med "wicked problems", og har følgelig blogg om dette både på engelsk og norsk. Også aktiv som redaktør i Wikipedia og har personlig engasjement på vegne av funksjonshemmede barn og alle som er glade i dem.

Avhengig av: Å finne den rette balansen mellom refleksjon og dialog.

Drømmebil: En som skåner miljøet, lommeboken, og som kjører seg selv.

Angrer på: At jeg ikke alltid har lyttet nok til mitt hjerte.

Favorittartist: Akkurat nå? Matisyahu, nei Nina Simone, nei Van Cliburn, vent...

Beste bok: Death in the Afternoon, Ernest Hemingway. Kanskje.

Europautredningen er et imponerende stykke arbeid som fortjener den debatten den legger opp til. Men vi må gi opp illusjonene om hvor mye handlingsrom vi egentlig har i vårt forhold til EU.

Bastante EU-motstandere har god grunn til å ønske en folkeavstemning om et eventuelt norsk medlemsskap i morgen. Oppslutningen om EU har antagelig aldri vært lavere. Uten et snev av ironi avlyser da også Audun Lysbakken hele ideen om EU medlemsskap på grunnlag av denne meningsmålingen.

Dagens regjering har lagt stor innsats for å holde norsk EU-medlemsskap borte fra vår rikspolitiske dagsorden i over seks år. Til tross for Paal Frisvolds heroiske og saklige innsats, er EU blitt fremstilt som noe helt utenlandsk i de fleste norske media. Når vi - takket være subsidier fra olje- og gassreserver - synes forskånet fra problemene EU-land har, blir det nærliggende å tro at vi i Norge har funnet frem til en ordning som er overlegen den EU må slite med.

Dette er illusjon nummer 1.

Jeg har selv mange ting å utsette på EU: jeg synes Eurosamarbeidet er og var altfor ambisiøst og generøst, jeg er skeptisk til maktkonsentrasjonen i Europakommisjonen, og jeg synes det er mye uavklart i forholdet mellom nasjonal selvråderett og overnasjonale forpliktelser.

Men det politiske spørsmålet i Norge er ikke om EU er bra, om det bør avskaffes eller reformeres. Spørsmålet er hvordan vi skal forholde oss til det, med alle de dydene og skavankene vi måtte se.

For her kommer vi til illusjon nummer 2.

Vi kan forsøke å forhandle oss frem til alt mulig rart, men det er ikke slik at vi kan diktere våre betingelser overfor EU. Det er EU som sitter med alle forhandlingskortene, og det er lite som tyder på at de ivrer etter å komme med ettergivelser innenfor den særordningen EØS etterhvert er blitt. Og jeg tviler på at en oppsigelse av hele avtalen vil bli møtt med særlig velvilje i disse dager.

Illusjon nummer 3 er at eurokrisen skyldes fundamentale svakheter i hele EU-opplegget.

Hvis alle europeiske land hadde tenkt som Norge, hadde vi ikke hatt noe EU. Det er umulig å vite hvordan Europa ville sett ut uten et ambisiøst og inkluderende paneuropeisk samarbeid, men det meste tyder på at EU har lagt til rette for både fred og økonomisk utvikling vi ikke hadde sett i det gamle Europa.

Eurokrisen skyldes svakheter i gjennomføringen av ambisjonene, men det er de samme ambisjonene som i løpet av de neste årene vil løse krisen. Det som nå synes å være EUs største nederlag, kan godt vise seg å være den største seieren.

Det kan finnes gode grunner til at Norge ikke blir medlem av EU. Men vi skylder oss selv en skikkelig debatt om saken med mindre støy og illusjoner a la Lysbakken og Navarsete og mer fakta og realisme a la Frisvold. Europautredningen er et fabelaktig utgangspunkt for dette.

Jeg oppmuntrer modige politikere og ansvarlige journalister til å trekke det hele i gang.

Se alle kommentarer på E24
På forsiden nå