Algeta - en strålende norsk børsrakett er på vei ut av landet

Norge kan miste et selskap som i dag er i verdenseliten på sitt felt.

<p><b>BØRSRAKETT: Grafen viser kursutviklingen i Algeta i norske kroner.</b><br/></p>

BØRSRAKETT: Grafen viser kursutviklingen i Algeta i norske kroner.

 
kommentar Kjetil Melkevik

Melkevik er siviløkonom fra Norges Handelshøyskole, samt Renteanalytiker og Autorisert Porteføljeforvalter.

Leder for Institusjonelle Kunder i Holberg Fondene. Har tidligere jobbet i Nordea Markets og Orkla.

Holberg Fondene er en uavhengig fondsforvalter innen aksjer og renter.

Denne uken ble det kjent at det tyske storkonsernet Bayer AG er positivt innstilt til å kjøpe Algeta.

Selskapet ble startet som et resultat av lang tids forskning ved Radiumhospitalet på kombinasjonen av kreft, radioaktivitet og målrettet behandling. Algeta er i dag i verdenseliten innenfor området som kalles «alpha farmasøytisk» forskning som kan defineres som potent og målstyrt ødeleggelse av kreftceller med minimale effekter på omkringliggende normale celler.

Folkelig sagt benytter selskapet seg av svak radioaktivitet som ved hjelp av en målrettet behandling stråler kreftcellene til døde.

Dette er en plattform for kreftbehandling som nå først er godkjent for behandling av prostata kreft med spredning til skjelettet. I fremtiden kan det tenkes at den kan anvendes på flere andre kreftformer.

I Norge har vi noen fremragende forskere på noen utvalgte områder, og et av de er Oslo Canser cluster som er en anerkjent forskningsklynge hvor de offentlige sykehusene er sentrale.

At Algeta nå blir en del av det tyske Bayer føyer seg inn i rekken av selskaper som vi i Norge tar til et visst nivå, for så at noen med industriell tenkning og ikke minst evne til å kapitalisere på unike produkter innenfor farmasi, tar over til en tilsynelatende høy pris, men som med deres distribusjonskraft og langsiktige tenkning forhåpentligvis videreutvikles til noe stort som kan glede både aksjonærer og pasienter.

Hafslund Nycomed, AL Pharma, Dynal og Pronova er andre eksempler på bedrifter som vi har utviklet seg til et visst nivå, men som så industrielle aktører har tatt videre . Dette er på godt og vondt fordi vi trenger den typen kunnskapsbaserte bedrifter her i landet.

Samtidig frigjør dette kapital som forhåpentligvis delvis blir reinvestert i andre fou baserte selskaper. Vi er på noen områder dyktige innovatører i Norge, men vi mangler kultur og tålmodighet og kanskje også kompetanse til å utvikle store bedrifter av denne typen som kan ta globalt ledende posisjoner.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Se alle kommentarer på E24
På forsiden nå